BIH

Veterinari ne smiju prijaviti organizatore borbi pasa!

Vlasti nemoćne u sprečavanju, udruženja za zaštitu životinja djeluju samostalno

E. Trako

10.8.2014

 


Borbe na smrt u kojima učestvuju pitbulovi, rotvajleri i američki stafordi nisu ništa novo u BiH. Javna tajna je da ilegalne borbe pasa donose veliki profit vlasnicima koji ulažu na ove četvoronožne gladijatore velike sume novca u klađenje, ali izazivaju zgražanje ljubitelja životinja, a kod građana veliki strah.

Krvoločni u borbi

Stručnjaci tvrde da su ovi psi tempirane bombe koje mogu eksplodirati u svakom trenutku te ubiti bilo koga ko im se približi, a za sve su krivi njihovi beskompromisni vlasnici.

Gospodari ovih pasa ne prezaju ni od toga da im daju ekstazi ili spid, a ubrizgavaju im i steroide kako bi bili što krvoločniji u borbi. U veterinarske stanice vlasnici često dovode pse s vidljivim povredama, ali nikada ne žele priznati da je pas učestvovao u borbi.

Posljednji primjeri krvoločnih borbi, a za koje postoje i snimci te dokazi, dogodile su se u zeničkom naselju Crnile 2011. godine, kada je grupa od više muškaraca u ringu za borbu uz povike, huška pse na borbu.

Iza svega stoji novac i klađenje ali i stvar prestiža, "čiji je pas jači"... Snimci dok psi bukvalno ubijaju jedan drugog, naišli su na osudu šire javnosti ali u suštini nikakve aktivnosti nisu preduzete na sprječavanju ovih borbi. Dobro upoznati tvrde da se borbe još uvijek održavaju.

Senad Arnautović, direktor Veterinarske stanice Sarajevo kaže da je dužnost veterinara da pomogne povrijeđenom psu, ukoliko je to moguće.

- Obično imamo slučajeve da se ne može pomoći povrijeđenom psu. Vlasnici im daju razne proteinske preparate za razvoj mišića kao i hormonske preparate za veću mišićnu građu. Također, svoje pse tjeraju da naporno treniraju i daju im zabranjene supstance - kaže Arnautović.

 

Arnautović: Životinjama daju droge

 

Egoizam vlasnika

 

Problem je što, navodi Arnautović, psi kada uđu u borbu pod dejstvima raznih supstanci ne osjećaju bol ni strah i bore se dok ne dobiju povrede opasne po život.

- To je upravo razlog zašto su borbe tako opasne. Životinja obično ima nagon da održi svoj život i pokušava da pobjegne, međutim pošto je drogirana taj nagon izostane i bori se do kraja - dodaje Arnautović.

 

Bogdana Mijić, članica Udruženja za zaštitu životinja „Noa" iz Banje Luke, pojašnjava da se psi koji izgube u ovim borbama, ubijaju.

- Pas dobije određeni strah i gubi sve šanse da ubuduće pobjeđuje. Obzirom da iza svega stoji novac i klađenje, životinje su prepuštene sebi. Grozno je što se prave snimci jer je to klasična demonstracija moći i egoizma vlasnika - naglašava Mijić.

Mijić: Prave snimke

 

Srbijanska „Yu-arena“ redovno donosi izvještaje s borbi pasa

Brojna su online oglašavanja iz susjedne Srbije s izvještajima o borbi pasa. Jedna od internet-stranica je i „Yu-arena“, koja služi za istu svrhu.

U impresumu online izdanja „Yu-arene“ piše da je časopis osnovan 1992. i namijenjen isključivo ljubiteljima i odgajivačima pitbul terijera. Također, administratori navode da je ovo jedinstven časopis u Evropi u kojem ljubitelji pasa mogu pročitati i izvještaje s mečeva održanih u državama bivše Jugoslavije.

Što se tiče područja BiH, nedavno se na najposjećenijoj društvenoj mreži pojavio Facebook profil „Carlito Kennel's“, registriran u Istočnom Sarajevu, koji je u početku javno propagirao borbe pasa i njihovo oglašavanje.

Kako su aktivnosti korisnika ovog profila nailazile na osude udruženja za zaštitu životinja, „Carlito Kennel's“ je putem društvene mreže poručio udruženjima da „oni ne rade ništa ilegalno“ te preporučio zaštitnicima životinja da se „pozabave životinjama po ulicama, a da ne trebaju brinuti o njihovim psima“.

- S obzirom na to da društvo za zaštitu životinja redovno posjećuje naš sajt, mi ih pozivamo da budu naši gosti, a ne da nas blate preko svojih foruma. Gospodo, izvolite doći u posjetu „Carlito Kennel'su“ i sve što vas zanima možete vidjeti uživo. Vas samo interesuju donacije iz inostranstva, a mi ulažemo naš novac i vrijeme u ove pse - poručio je korisnik Facebook profila.

 

Faksimil stranice časopisa „Yu-arena“: Postoji od 1992.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.