BIH

UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ Nesretan kraj životne priče Rajka Kretije iz Višegrada

Ambijent u kojem je živio kao iz horor filma

Al.B.

11.8.2014


Posljednje dane svog života Rajko Kretija (78) iz Višegrada proživio je u agoniji. U malom podrumskom stanu rođeni Visočanin danima je očekivao pomoć, a u užasnoj situaciji zatekao ga je višegradski novinar i humanitarac Zoran Maksimović, inače Rajkov komšija.

- Ležao je na podu, bez odjeće, sa razbacanim stvarima, isto kao da ste upali u neki smetljarnik. Čovjek leži, kuka da ga boli, traži vode... nije mogao hodati. Ne mogu vam objasniti situaciju koja je izgledala kao iz nekog horor filma. Čovjek drži neki nož, hoće da se ubije, da li je on to htio uraditi ili ne, ali vjerovatno mu je dojadilo više zbog uslova u kojima je živio – kazao je Maksimović za „Avaz“. Dodaje kako se Rajkova supruga prije par mjeseci razboljela i liječena je u fočanskoj bolnici, a trenutno se oporavlja od teške operacije. Nakon što je ostao sam Rajkovo stanje postaje još teže.

 

- On je imao problem sa bruhom, a ostao je i sam. Bio je namćor čovjek. Socijalno mu je nudilo smještaj u Domu penzionera u Rogatici, ali on je to odbio. Želio je da ostane u svom i zdravo – kaže Maksimović.

 

 

Zoran Maksimović

 

Još uvijek potresen zbog onoga što je doživio ističe kako je uz pomoć načelnika Općine Višegrad uspio osigurati sanitetsko vozilo koje je Kretiju transportiralo do bolnice u Foči. Dva i po sata nesretni starac čekao je da se ljekari konsultiraju o prijemu na neko od odjeljenja, a potom je preminuo.

 

Tužan kraj sedamdesetosmogodišnjaka opomena je za kompletan socijalni i zdravstveni sistem RS, smatra Maksimović, koji je zbog toga na društvenim mrežama i Youtube-u objavio foto i video materijal na kojem se vide potresni prizori iz stana u kojem je preminuli starac živio.

 

Snimak je potresan i ne preporučujemo ga mlađim od 18 godina:

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.