BIH

500 kriminalista na birou, gđa Čampara neće u penziju!

Majka Bakirovog kućnog tužioca vedri i oblači u MUP-u

A. DUČIĆ

12.8.2014

 

Dok sve više mladih visokoobrazovanih kadrova s diplomama uglavnom završava na biroima za zapošljavanje, u kantonalnim, federalnim i državnim institucijama pozicije i radna mjesta raspoređuju se podobnim stranačkim kadrovima s porodičnim vezama.

Kadrovi SDA

Takav je slučaj i u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, u kojem glavnu riječ vode stari kadrovi SDA, dok je više od 500 diplomiranih kriminalista na evidenciji Službe za zapošljavanje KS.


Naime, iako je stekla uvjete za penziju u maju ove godine, Rabija Čampara, koja već 20 godina slovi za sivu eminenciju sarajevske policije, i dalje je u rukovodnim strukturama MUP-a KS.


Rabija Čampara, rođena majka Dubravka Čampare, tužioca Tužilaštva BiH (kućnog tužioca Bakira Izetbegovića), i Aljoše Čampare, SDA-ovog dogradonačelnika Sarajeva i savjetnika predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, te tetka Denisa Zvizdića, predsjednika KO SDA i moćnog federalnog poslanika, prema informacijama „Avaza“, kao načelnica Sektora za pravne, logističke, kadrovske poslove i edukaciju još vodi glavnu riječ u Ministarstvu.

 

Ona je javno u više navrata prozivana kao jedna od najvećih prepreka za zapošljavanje mladih kadrova u MUP-u KS.

Produžena ruka

Podsjetimo, još prije dvije godine je bivši ministar MUP-a Muhamed Budimlić (SDP) transparentno iznio informacije o tome da najvećim dijelom Uprave policije MUP-a KS rukovodi upravo Rabija Čampara.


- Nijedan proces, što se tiče policijskog rada, nije mogao proći bez potpisa načelnice sektora. Nijedan prijem u policiju, činovanje, unapređenje i raspored nije mogao biti riješen bez potpisa Čampare. Ona je bila član ključnih komisija javnih nabavki MUP-a - govorio je svojevremeno Budimlić.


On je još tada ukazivao na činjenicu koja je praktično do danas ostala nepromijenjena, a to je da dosta mladih diplomiranih stručnjaka teško može dobiti adekvatno zaposlenje u MUP-u s obzirom na činjenicu da se na čelu Uprave policije nalaze kadrovi poput Rabije Čampare i komesara Vahida Ćosića, koji su ništa do drugo do produžena ruka SDA.


Naš list jučer je u više navrata kontaktirao aktuelnog ministra MUP-a Nermina Pećanca (SDU) radi upita o tome zbog čega je još u rukovodstvu MUP-a osoba koja je stekla uvjete za penziju, međutim, on nije odgovarao.

Zaustavila zaposlenje 24 mlada inspektora zbog sina Kolege iz stranke

 

Rabija Čampara je, prema medijskim izvještajima, još 2010. bila u centru afere u vezi s poništavanjem konkursa za zapošljavanje 24 mlađa inspektora gdje su se diplomirani kriminalisti uzalud ponadali dobivanju posla.


Ovaj konkurs je, kako su mediji objavili, tada bio poništen upravo na insistiranje Čampare, koja se nalazila na istoj poziciji na kojoj je i danas, jer je, navodno, bila nezadovoljna što tada čin mlađeg inspektora nije dobio Kenan Gačanović, sin stranačkog kolege iz SDA!


Tada su mediji izvještavali o tome da je Ćosić, netom nakon imenovanja, Čampari dodijelio najviši policijski čin - čin glavnog inspektora, zbog čega se u policijskim krugovima digla velika prašina.

Efendić: Imamo sistem koji i dalje traje

 

Efendić: Nije se radilo


Zastupnik SDP-a u Skupštini KS Faruk Efendić izjavio je za "Avaz" da je čuo da je Čampara stekla uvjete za penziju, ali mu nije poznato šta je u vezi s tim poduzeo ministar Pećanac.

- Kao zastupnik sam pratio sektor unutrašnjih poslova. Otkako je Pećanac tu, ništa nije uradio da operativni rad policije bude nezavisan. Zato imamo ovakvu policiju kakvu imamo, čast izuzecima, ljudima koji svakodnevno riskiraju svoje živote - kazao je Efendić.

Komentirajući stranačke utjecaje u MUP-u KS, Efendić je kazao da "imamo sistem koji i dalje traje".

Bakir i Sebija upravljaju Čamparama

 

Bakir i Sebija: Porodični klan

 

Rabija je moć stekla zahvaljujući dugogodišnjoj vezi s Bakirom i Sebijom Izetbegović. Zajednička ljetovanja u vili u Neumu - kojima je nekada prisustvovala čak i Sejla Turković - doveli su do toga da Čampare, Zvizdići te više prezimena iz drugih porodica ispred SDA upravljaju policijama, pravosuđem itd.


Zato se prije nekoliko mjeseci u jednom dnevnom listu pojavila porodična shema koja najbolje govori o tome da Bošnjacima vlada pet porodica i da svi imaju zadatak da strance, a naročito OHR i OSCE, te ambasade velikih zemalja kao što su Velika Britanija, SAD i zemlje EU uvjeravaju da se radi o ekspertima, a u biti su to Izetbegovićevi eksponenti iz tzv. mladomuslimanskog kadrovskog kruga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.