BIH

Tužilaštvo USK vodi istragu protiv Samira Ćatovića!

Direktor Fondacije "OdRaz" pod lupom istražitelja

A. DUČIĆ

12.8.2014

 

Nakon hapšenja federalnog poslanika Narodne stranke Radom za boljitak Hasana Samardžića i aktuelnog člana Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH Ivice Knezovića, koji se tereti za primanje dara i drugih oblika koristi te za protivzakonito posredovanje, Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona, kako "Avaz" nezvanično saznaje, intenzivno provodi istragu i protiv novoimenovanog direktora Fondacije “OdRaz” Samira Ćatovića.

Povoljni krediti

Od izvora bliskog istrazi potvrđeno nam je da se prikupljaju dokazi radi dokumentiranja krivičnog djela zloupotreba položaja, koje mu se stavlja na teret.

- Ćatović se dovodi u vezu s kriminalnim radnjama u privatizaciji na području USK, ali je istraga usmjerena i na dokumentiranje njegove zloupotrebe položaja na više funkcija koje je imao u proteklom periodu - rekao nam je naš izvor koji je uključen u istragu.

Fokus istrage protiv Ćatovića je, između ostalog, višegodišnji rad na čelu Agencije za privatizaciju USK, direktorovanja u bihaćkoj filijali “Balkan Investment banke” (BIB) AD Banja Luka, koja je na sumnjiv način kupila “Una banku” u stečaju, gdje je on bio postavljen za direktora.

Ćatovića, SDA-ovca bliskog Hamdiji Lipovači (SDP) i Sanjinu Halimoviću (SDA), na direktorsku poziciju Fondacije nedavno je imenovao Upravni odbor "OdRaza", i to prema dogovoru vrhova Socijaldemokratske partije i Stranke demokratske akcije.

Kako saznajemo, on je zajedno s Knezovićem, koji je i aktuelni izvršni direktor u Fondaciji "OdRaz" i savjetnik ministra Jerka Ivankovića Lijanovića (NSRzB), obilazio krajiške poduzetnike kojima je za određene iznose obećavao povoljne kredite iz Fondacije. Tužilaštvo USK je, s tim u vezi, ispitalo nekoliko privrednika.

Preuzimanje koverte

- S obzirom na to da iz Fondacije nisu mogli isposlovati kredite, odmah po imenovanju Knezovića u NO Razvojne banke FBiH, napravljen je aranžman da se od jednog poduzetnika iz Cazina uzme mito od 20.000 KM kako bi se od Razvojne banke isposlovao kredit od dva miliona KM. No, izuzetno uspješnom akcijom Tužilaštva i Federalne uprave policije te zahvaljujući saradnji poduzetnika i obilježenim novčanicama, došlo je do hapšenja Samardžića na licu mjesta, i to u momentu dok je trebao preuzeti kovertu s novcem - ispričao nam je naš izvor.

Tulić: Paralelne istrage protiv zvaničnika

Portparol Tužilaštva USK Adnan Tulić izjavio je jučer za "Avaz" da se istraga u predmetu "Samardžić i drugi" nastavlja punim intenzitetom. Po isteku jednomjesečnog pritvora za Samardžića i Knezovića, dodao je, Tužilaštvo će za ovu dvojicu predložiti novu mjeru pritvora.

- Nastavljamo prikupljati nove dokaze iako postojeći ukazuju na postojanje osnovane sumnje da su počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret. Imamo sistematski plan, koji obuhvata provođenje više paralelnih istraga radi suzbijanja korupcije na najvišim nivoima, a osumnjičeni su visokopozicioniranih kadrovi u javnim institucijama i preduzećima te nosiocima zakonodavne i izvršne vlasti - kazao nam je Tulić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.