BIH

Bit će smješteno 300 zatvorenika i 50 pritvorenika

Počela izgradnja državnog zatvora u Istočnom Sarajevu

E. DUVNJAK-ŠALAKA

12.8.2014

 

Počeli su pripremni radovi na izgradnji državnog zatvora u BiH u mjestu Vojkovići, Istočno Sarajevo. Vrijednost projekta je 26,5 miliona eura, a prvi zatvorenici bi se trebali "useliti" za dvije godine.  

- Ovo je izuzetno veliki i značajan projekat za Bosnu i Hercegovinu. U zatvoru će biti smješteno 300 muških zatvorenika i 50 pritvorenika Suda BiH.

Ministarstvo pravde BiH trenutno daje ogromna sredstva za smještaj osuđenika i pritvorenika Suda u drugim zavodima u BiH, ali i za prevoz pritvorenika - kazao je jučer u Vojkovićima novinarima Srđan Radulj, zamjenik ministra pravde BiH.  

Značaj i za lokalnu zajednicu
Načelnik općine Istočna Ilidža Predrag Kovač kazao je da ima pojedinaca koji su protiv gradnje zatvora u njihovom naselju. Međutim, naglašava da projekt nije značajan samo za BiH već i lokalnu zajednicu na čijem je teritoriju.

 

 

Naglašava da je u ovom trenutku veliki broj osuđenih na kazne zatvora koji se slobodno šetaju BiH.

- Za dvije godine, kako se očekuje, prvi zatvorenici bit će smješteni u ovu zavodsku ustanovu, koja ispunjava najveće evropske standarde. Neto površina je 24.000 kvadratnih metara i svaka ćelija će brojati 12 kvadratnih metara. Uvjeravam sve da će ovaj zatvor biti maksimalno bezbjedan, a u njemu će raditi više od 100 lica - kazao je Radulj.

Direktor Jedinice za implementaciju izgradnje državnog zatvora Zoran Bašić objasnio je da će se za potrebe gradnje srušiti samo manji dio već izgrađenog zida oko budućeg zatvora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.