BIH

Devet bh. policajaca u opasnosti od virusa, Ćavar na odmoru!

Zašto Ministarstvo sigurnosti šuti o stanju kontingenta iz BiH

A. DUČIĆ

12.8.2014

 

Dok širenje virusa ebole u Liberiji izmiče kontroli, bh. javnosti prešućuju se informacije o stanju devetorice policijskih službenika iz naše države koji se trenutno nalaze u Mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda u Liberiji (UNMIL)!

Naime, nadležnost za informiranje javnosti o stanju bh. policajaca ima aktuelni zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar (SDP), koji je trenutno prvi čovjek ovog ministarstva.

Odnio 260 života

On, međutim, još nije izvijestio javnost o tome jesu li naši policajci u opasnosti zbog smrtonosnog virusa koji je u državi u kojoj borave odnio blizu 260 života te šta se poduzima radi osiguranja bh. kontingenta u Liberiji.

 

Ćavar: Isključio mobitel

 

Kako saznajemo, Ćavar se trenutno nalazi na godišnjem odmoru, a prije odlaska nije dao nikakve instrukcije u vezi s informiranjem bh. javnosti o stanju naših sugrađana u Liberiji. Jučer smo u nekoliko navrata pokušali kontaktirati Ćavara, ali bezuspješno, jer mu je mobitel bio isključen.

 

UN snosi troškove
Upitan šta će se desiti ukoliko neko od naših državljana bude zaražen ovim opasnim virusom, Rizvo je kazao da je UN odgovoran da provodi liječenje i snosi troškove. On nije mogao odgovoriti na pitanje zašto se javnost već sedmicama adekvatno ne obavještava o stanju naših državljana u Liberiji.

Prema informacijama koje smo dobili, tek zaslugom pojedinaca u Ministarstvu sigurnosti, koji su samoinicijativno uspostavili koordinaciju s nadležnim institucijama, BiH je pokazala interesiranje da svoje policajce u Liberiji zaštiti u slučaju neposredne opasnosti od virusa.

Naime, naš list je došao do saznanja da bh. kontingent redovno šalje izvještaje iz Liberije, zbog čega i začuđuje tolika zatvorenost Ćavarovog kabineta u davanju informacija o situaciji. Tokom jučerašnjeg dana uspjeli smo stupiti u kontakt sa Samirom Rizvom, pomoćnikom ministra sigurnosti BiH za međunarodnu saradnju i evropske integracije, koji se, također, nalazi na godišnjem odmoru.

Rizvo je istakao da, prema raspoloživim informacijama, nema opasnosti po zdravlje bh. policajaca koji se nalaze u Liberiji.

- Niko u ovoj UN-ovoj misiji nije imao problema. Poduzete su mjere opreznosti od UN-a, ograničeno je kretanje pripadnika misije, nastoji se suziti radijus kretanje policajaca, izbjeći bilo kakvi kontakti s osobama koje bi mogle biti prenosioci virusa... Osim toga, predviđeno je i njihovo povlačenje u sigurnije krajeve Liberije - kazao je Rizvo.

Plan evakuacije

On je istakao da je UN sačinio i plan evakuacije ukoliko bi došlo do širenja virusa, odnosno ako bi se neko od osoblja razbolio. Na pitanje zašto BiH nije poduzimala korake da bi zaštitila svoje državljane, Rizvo je odgovorio da je naša država ove ljude stavila na raspolaganje UN-u i da su oni sada pod njihovom komandom i odgovornošću.

- Mi ne bismo mogli poduzimati nikakve unilateralne akcije zato što bi se u tom slučaju bilo kakva odgovornost UN-a isključila. To bismo, onda, činili na vlastiti rizik. Kao u slučaju krize u Sudanu, mi ćemo postupiti prema odlukama UN-a - istakao je Rizvo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.