BIH

Nikšić i Krajina završili transfer od 807.000 KM za 1 minutu

Revizori otkrili pozadinu isplate advokatu Hakiji Kurtoviću

A. Du.

13.8.2014

 

Afera u Ministarstvu finansija FBiH u vezi sa prioritetnom isplatom 807.407 KM advokatu Hakiji Kurtoviću posljednjeg dana 2013. godine, koja je sročena u posljednjem revizorskom izvještaju, kako "Avaz" saznaje, mogla bi dobiti i pravosudni epilog.

Revizori su, naime, ustanovili da je ministar finansija FBiH Ante Krajina, ne pridržavajući se Zakona o izvršavanju budžeta za 2013., prioritetno isplatio Kurtovića za advokatske usluge, ali pod krajnje sumnjivim okolnostima.

Ustanovljeno je da doznaka sredstava u iznosu od 807.407 KM, koju je Krajina potpisao tog dana, nije bila evidentirana u Izvještaju po grupama za plaćanje, koji je sačinjen u jutarnjim satima 31. decembra 2013. godine.

 

9.03 sati obaveza evidentirana

9.04 sati napravljen nalog za prijenos sredstava

 

Revizori su istaknuli da je obaveza evidentirana u 9 sati i 3 minute, a nalog za prijenos sredstava napravljen je u 9 sati i 4 minute, što znači da je u roku od jedne minute završena isplata advokatu Kurtoviću, što je nezabilježeno u dosadašnjoj praksi Ministarstva finansija FBiH.

Nadalje, utvrđeno je da su troškovi za advokata Kurtovića bili evidentirani u sedmoj grupi, a prioritetno su isplaćeni, dok obaveze iz prvih pet grupa, koje datiraju čak iz 2009., još čekaju na naplatu.

Zaključeno je da ministar nije poštovao redoslijed plaćanja obaveza iz budžeta, što je precizno utvrđeno zakonom. Inače, prema pisanju medija, ovo plaćanje nije se moglo izvršiti bez odobrenja Nermina Nikšića (SDP), a prema nezvaničnim informacijama, advokat Kurtović zastupa pojedine slučajeve koji su izrazito bitni stranci federalnog premijera.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.