BIH

Trka drvenim lađama postala je krupski brend

Tradicionalna manifestacija ovog vikenda

K. Š.

14.8.2014

 


Unski lađari, tradicionalna bosanskokrupska manifestacija, trideset četvrta po redu, bit će održana 15. i 16. avgusta. Kao i svake godine bit će upriličen sadržajan sportski i zabavni program.

Nagradni fond

Manifestaciju prati i bogat nagradni fond. Najveći značaj, kako je i ranije kazao Organizacioni odbor na čijem je čelu načelnik Armin Halitović, dat će se utrci tradicionalnim lađama, pa su nagrade za najbolje u toj kategoriji takmičenja 1.300, 700 i 500 KM. To je i posljednja utrka nakon koje će se, 16. avgusta, održati i muzički koncert bosanskokrupske „Linije života".

Sutra će biti održan kronometar, utrka za startne pozicije. U petak će biti upriličena tzv. brzinska utrka, takmičenje u kategoriji kadeta za koje su predviđene  nagrade u iznosima od 400, 300 i 200 KM te utrke kajacima u kategorijama mlađih uzrasta. Istog dana, bit će održane i kvalifikacije za skokove.

Šesnaestog dana avgusta, u subotu, svoje sposobnosti i vještine na Uni pokazat će i iskusniji kajakaši, kako bosanskokrupski tako i njihovi gosti iz nekoliko gradova naše zemlje, ali i susjedne Hrvatske. Nagrade za prva tri mjesta u ovoj kategoriji su 250, 150 i 100 maraka.

Centralni dio ovogodišnje manifestacije, kada se očekuje najveći broj i učesnika i posjetilaca, je utrka tradicionalnim lađama. Za ovu kategoriju, očekivano, osiguran je i najveći fond nagrada, čak 2.500 KM. Za prvo mjesto 1.300, drugo 700 i za treće mjesto 500 KM.

Nakon utrke tradicionalnim lađama, dakle u subotu, održat će se finale skokova. Najbolje očekuju nagrade u iznosu od 300, 200 i 100 KM.

Brojni gosti

Na ovogodišnjim Unskim lađarima, na kojima se prema riječima organizatora očekuje znatno veći broj gostiju i učesnika iz drugih gradova naše zemlje, ali i susjedne Hrvatske, dodijelit će se i nagrade za najljepše dvorište, školsko dvorište i balkon s najljepšim cvjetnim aranžmanom u Bosanskoj Krupi.


Defile i koncert

 

Nakon defilea kroz grad, glavne utrke kajacima, utrke tradicionalnim lađama i skokova bit će upriličen i muzički koncert. Sve Krupljane i njihove goste zabavljat će domaća muzička grupa „Linija života“.

 

 

1.300 maraka iznosi najveća nagrada u trci tradicionalnim lađama

300 maraka iznosi nagrada za najboljeg skakača

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.