BIH

Penzionerka došla moliti za marku

U FBiH još nisu svi dobili mirovine jer vlast nema novaca

Autor:E. D. Š. - H. Č.

14.8.2014

 

Isplata julskih penzija koja je počela 7. avgusta u Federaciji BiH nije završena. Još ima penzionera koji nisu dobili svoje ionako niske mirovine.

Iz Zavoda PIO/MIO FBiH jučer su nam kratko kazali da se nadaju da će isplata biti okončana u četvrtak.

Teško gledati

- Ostalo je još nešto novca da se uplati i završi podjela julskih penzija - kazali su nam u Federalnom zavodu PIO/MIO.   

Neki od penzionera iz Donje i Gornje Orahovice koji su u utorak blokadom magistralnog puta M-4 Tuzla - Doboj iskazali nezadovoljstvo zbog kašnjenja primanja jučer su dobili svoje penzije. Ističu da odsad očekuju redovne mirovine te poručuju da su spremni na nove proteste.

 

326 KM najniža penzija, a to je nečiji topli obrok

 

Predsjednik Skupštine Saveza penzionera FBiH Omer Omerefendić ponovio je da su penzioneri u teškoj situaciji.

- Lično sam se zatekao u prostorijama jednog od udruženja u Sarajevu gdje je došla starija gospođa i molila za dvije marke. Jednu za muža i drugu za sebe, jer nemaju da kupe hljeb. Teško je to gledati. Šta su doživjeli ljudi koji su pošteno radili i po 40 godina i zaradili penzije - ispričao nam je Omer Omerefendić, predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera FBiH.

Mi umiremo

Ogorčena je i Vesna Grgić, predsjednica Udruženja penzionera Kantona Sarajevo.

 

Omerefendić: Šta smo doživjeli

 

- Boli činjenica da još ima penzionera koji nisu dobili svoje mirovine. Najniže su 326 KM, a to je nečiji topli obrok u državnim strukturama. Koliko oni pojedu još mimo toga... A penzioner mora čekati tu penziju i birati hoće li platiti režije i ostati gladan ili se hraniti i kupiti lijekove. U ovoj državi je vrijeme da se to mijenja. Nas, penzionera, svakim je danom sve manje, umiremo, ali šta će omladina? Hoće li oni uopće doživjeti penzije, jer im život prođe na biroima - rekla nam je Grgić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.