BIH

Počinje štampa 14 miliona listića

Priprema glasačkog materijala za oktobar

S. DEGIRMENDŽIĆ

14.8.2014

 

Štampanje glasačkih listića za opće izbore u BiH zakazane za 12. oktobar trebalo bi početi naredne sedmice, potvrdila je za "Avaz" Maksida Pirić, portparol CIK-a.

Prema ranijoj odluci CIK-a, a nakon što je Ured za razmatranje žalbi BiH eliminirao firmu "Zrinski" iz Hrvatske kao prvobitnog pobjednika na tenderu za štampanje i pakovanje glasačkog materijala, ove usluge obavit će kompanija "Atlantik BB" iz Banje Luke.

Otprema papira

Pirić je pojasnila da će dio kontingenta papira za štampanje već danas biti otpremljen u banjalučku štampariju.

 

1.157.463 KM naplatit će "Atlantik BB" za štampanje i pakovanje glasačkih listića
28. avgusta CIK će zaključiti i potvrditi konačni Centralni birački spisak
12. septembra starta izborna kampanja

 

- Zatim ćemo štampariji u ponedjeljak dostaviti CD s preslikom imena kandidata prema utvrđenom redu na ovjerenim kandidatskim listama. U prvoj fazi odmah bi trebalo početi štampanje listića za birače koji glasaju putem pošte da bi im materijali bili pravovremeno dostavljeni, a nakon toga će se štampati materijal za redovna biračka mjesta - kazala je Pirić.

Sve aktivnosti u vezi s ovim procesom trebao bi pratiti Odbor za sigurnost općih izbora, koje, uz predstavnika CIK-a, čine članovi svih policijskih agencija u BiH.

Prema ranije utvrđenom planu, štampanje glasačkih listića za dijasporu trebalo bi biti okončano do 23. avgusta, kada će početi i njihova distribucija na adrese koje su ranije dostavili birači.

Konačan spisak

Očekuje se da će za oktobarske izbore biti odštampano više od 14 miliona komada glasačkih listića, jer se štampaju četiri glasačka listića po biraču za četiri nivoa vlasti po entitetu.

Prema presjeku Centralnog biračkog spiska (CBS), 14. maja na spisku se nalazio 3.231.031 birač, a 28. avgusta u ponoć CIK će zaključiti i potvrditi konačni CBS.

 

 

Ovjera kompenzacijskih listi do 21. augusta


Rok za podnošenje kompenzacijskih listi, koje će CIK BiH ovjeriti do 21. augusta, istekao je jučer u 16 sati.

Kompenzacijska lista sadrži samo imena kandidata koji se već nalaze na redovnim kandidatskim listama koje je podnijela politička stranka ili koalicija za jednu ili više višečlanih izbornih jedinica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.