BIH

Dobro posluju samo vikendom

Ugostitelji i turistički radnici o slabim rezultatima sezone

M. SMAJKIĆ

14.8.2014

 

Blagaj, čaršija u blizini Mostara, zbog svojih prirodnih i kulturno-historijskih znamenitosti popularno je turističko odredište tokom cijele godine. Pogotovo zbog historijskog bisera na Vrelu Bune, kompleksa čuvene Derviške tekije, sagrađene prije šest stoljeća.

Dato Turcima

Ipak, u Blagaju, koji, prema podacima Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona, godišnje posjeti više od 100.000 turista, ugostitelji i turistički radnici u posljednje vrijeme trljaju ruke jedino vikendom.

 

 

To nam je potvrdio mještanin Blagaja i radnik na parkingu kod Vrela Bune Adnan Softić, koji kaže da je u odnosu na lani sezona prilično loša. Tokom bajramskih praznika, priča, bio je povećan broj Turaka, dok domaćih turista, koji tradicionalno dolaze da se upoznaju s derviškom tradicijom ovog podneblja, manjka.

 

Kosačina tvrđava
Na lošu sezonu u Blagaju žale se i prodavači suvenira. Kako nam je rekla Majla Peco, jedino se nadaju da će ostatak avgusta i septembar spasiti situaciju. Osim tekije i Vrela Bune, koji je najjači kraški izvor u Evropi, turisti posjećuju i Stjepan-grad iznad Blagaja, tvrđavu u kojoj je stolovao Herceg Stjepan Kosača.

 

 

- Majske poplave u Bosni ostavile su traga jer su najčešći turisti koji posjećuju Blagaj domaći. I restorani slabo rade, od njih nekoliko možda se jedan izdvaja - kaže Softić.  

U kompleksu tekije, koju je obnovila turska kompanija "Fidan Tours" i kojoj je data na korištenje u naredne 33 godine, priznaju da je sezona krenula kasnije nego prošle godine, ali da svakim danom bilježe sve veći broj gostiju.

- Najviše turista je iz BiH, ali i naše dijaspore, Turske, Njemačke... Nedavno smo imali grupu hodočasnika iz Međugorja, Francuza, koji su željeli vidjeti ovo jedinstveno mjesto - kaže nam Sanela Nurkan iz "Fidan Toursa".

Neobično zdanje

U avliji tekije zatekli smo bračni par Seferagić - Saniju i Rifeta iz Sanskog Mosta, koji su došli s djecom i unucima. Kako nam je rekla Sanija, djeci i unucima je to prvi dolazak.

 - Suprug i ja smo dolazili ranije i nekako mi je stara tekija bila ljepša. Ovo zdanje je neobično i moderno, ali nekako mi je komercijalnije - veli ona.

I Dina Hadžić iz Gračanice je prvi put vidjela tekiju čije ju je okruženje, kaže, oduševilo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.