BIH

Radije ću spavati na ulici nego ovakvu državu moliti za pomoć

Alija Salković iz Kalesije, od branitelja do beskućnika

M. Ah.

15.8.2014


Šezdesetdvogodišnji Alija Salković iz Gornje Kalesije kod Tuzle, nekadašnji branitelj BiH, po stare dane završio je kao beskućnik koji luta tuzlanskim ulicama i bori se za puko preživljavanje. Spava gdje stigne, najčešće u haustorima, a danju sjedi u blizini kontejnera, čekajući da mu neko ponudi koru hljeba.

- Bio sam borac pune četiri godine. Borio sam se da bih danas završio na ulici, bez ičega. Nakon rata otišao sam trbuhom za kruhom u Austriju, a potom u Francusku, gdje sam radio nacrno jer nisam mogao dobiti papire - priča Salković.


Uzeli imovinu

 

Prije tri godine protjerali su ga nazad u BiH, a po dolasku u rodnu Gornju Kalesiju nije zatekao ništa, ni kuće ni kućišta.

-Dok sam bio u bijelom svijetu, moja sestra je s dva svjedoka sve prodala, a umrla je prije dvije godine. Imam rodbine u Kalesiji, ali su oni od sestre sve uzeli još dok je bila živa. Nikome se nikada nisam obratio za pomoć, jer znam da od ovakve države ne bih ništa dobio. Radije ću spavati ovdje, na ulici, nego da ih molim. Eto šta sam doživio, od branitelja sam postao beskućnik - dodaje Salković.

I iz kalesijskog Centra za socijalni rad potvrdili su nam da se Alija Salković ovoj ustanovi nikada nije obraćao za bilo kakvu pomoć.

Nije se obraćao

- U našem registru nije zabilježen slučaj Alije Salkovića kao korisnika socijalne i druge pomoći. On se nikada nije ni obraćao našoj ustanovi niti je tražio bilo kakvu vrstu pomoći - potvrdio je direktor Centra za socijalni rad u Kalesiji Izet Hadžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.