BIH

Porodica Čampara preuzela gotovo sve institucije

"Obitelj za provođenje zakona" instalirana na svim nivoima - od kantona preko Federacije do države

I. ĆATIĆ

15.8.2014

 

Cijela porodica Čampara egzistencijalno je, i to na dugogodišnjem nivou, vezana za SDA. Osim bliskih političkih veza Bakirovog oca Alije Izetbegovića s ocem tužioca Dubravka Čampare Avdom, i sinovi su nastavili izuzetno bliske prijateljske i porodične veze. To uključuje česta druženja, zajednička ljetovanja i slično, kojima je nekada prisustvovala i nesuđena snaha Šejla Turković.

 

Višedecenijsko prijateljstvo porodica Izetbegović i Čampara za posljedicu ima neviđen nepotizam i rođačko postavljanje ljudi na sva moguća mjesta gdje su plaće i utjecaj ogromni

 

Hronološki, otac tužioca Dubravka Čampare (Avdo Čampara) bio je jedan od najviših dužnosnika vladajuće SDA od njenog osnivanja 1990. do svoje smrti 2008. godine.

Svi rođaci

Avdo Čampara je, ispred i u ime SDA, obavljao visoke dužnosti generalnog sekretara Parlamenta RBiH, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH te je bio i dugogodišnji predsjednik vrlo utjecajnog Pravnog savjeta SDA, koji je u ime te vladajuće stranke vršio kadrovsku selekciju za važna imenovanja u ministarstvima pravde te drugim sličnim institucijama.

Rođeni brat tužioca Dubravka Čampare je aktuelni zamjenik gradonačelnika Sarajeva Aljoša Čampara i istovremeno član Sabora Islamske zajednice u BiH. On je prije te funkcije bio generalni sekretar Parlamentarne skupštine BiH i član kabineta predsjednika SDA, odnosno sada i savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Porodica Čampara je interesno vezana za vlast SDA i na druge transparentne načine. Supruga tužioca Dubravka Čampare - Maida Čampara - izabrana je za člana supermoćnog i važnog Konkurencijskog vijeća BiH, gdje su plaće među najvišima u državi. To se postiglo zahvaljujući SDA. Treba reći
da to vijeće može kompanijama izreći i višemilionske kazne, a čak i zabranu rada i udruživanja.

A Amela Čampara, supruga Aljoše Čampare, također radi kao stručni savjetnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. I majka tužioca Čampare Rabija (Sadeta) visokopozicionirani je funkcioner Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo još od završetka rata 1995. godine.

Bliska rodica tužioca Dubravka Čampare Samira Čampara je pomoćnik direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH.

Ovakvih primjera veza između SDA i klana Izetbegović s porodicom Čampara ima daleko više kada se u obzir uzmu i drugi rođaci Dubravka Čampare (sin od rođene sestre njegove majke Sadete Denis Zvizdić predsjednik je Kantonalnog odbora SDA, poslanik u Predstavničkom domu FBiH, a obavljao je i funkcije predsjedavajućeg Parlamenta i premijera Kantona Sarajevo. I sve to kao kadar koji je imenovala SDA!).

 

 

O tome koliko je porodica Čampara zašla u sve strukture bh. društva, najbolje govore dvije sheme rodbinskih veza. Prvu je objavilo „Oslobođenje“ 6. novembra 2013., a druga se već mjesecima pokazuje u kancelarijama raznih institucija na kantonalnom, federalnom i državnom nivou.

Tužilaštva i mediji

Poenta priče je da, dok 560.000 nezaposlenih obezglavljeno luta i traži posao, privilegirane porodice konektovane na Čampare, primjerice Džaferović itd., raspoređuju užu i širu rodbinu da bi mladomuslimanski lobi okupljen oko Bakira Izetbegovića zaokružio stvaranje države kojom vlada pet porodica. Policije, tužilaštva i agencije očigledno su na upravljanje date porodici Čampara.
Ovim shemama nisu obuhvaćeni dobro raspoređeni pojedinci u više kantonalnih tužilaštava, agencija na nivou FBiH i više, te, naravno, medija u privatnom vlasništvu i javnim servisima.

Svi su oni na urednim novčanim apanažama, odnosno, budžetu koji pune građani BiH. Zaista bi bilo zanimljivo ako bi neko izračunao koliko je miliona maraka dosad utrošeno za finansijsko servisiranje porodice koja je uzurpirala enormnu moć, i to sve ispred očiju demokratske javnosti, pa i nevladinog sektora u BiH.

Nakon svega, uopće i ne čudi podatak iz istraživanja javnog mnijenja koji je radio Centar za sigurnosne studije (CSS) pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u BiH, a prema kojem praktično 80 posto ispitanih ne vjeruje u pravni sistem i institucije BiH.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.