BIH

Delegacija EU: Sporazum s EUROJUST-om važan korak za BiH

Nakon spora Tužilaštva i Agencije o zaštiti ličnih podataka

A. DUČIĆ

15.8.2014

 

 

Nakon što su u Državnom tužilaštvu službenicima Agencije za zaštitu ličnih podataka onemogućili da izvrše inspekcijski nadzor nad ispunjavanjem zakonskih obaveza ove pravosudne institucije, naš list je zatražio reakciju od Delegacije EU u BiH, budući da je Agencija ranije u saopćenju upozorila da bi moglo doći u pitanje potpisivanje Operativnog sporazuma s Evropskom jedinicom za pravosudnu saradnju (EUROJUST).

Lista za pregovore

Portparol Delegacije EU u BiH Jamila Milović-Halilović kazala je za "Avaz" da trenutno ne može komentirati navedenu situaciju između Agencije i Tužilaštva BiH, no podsjetila je da je BiH na listi trećih zemalja za pregovore o Operativnom sporazumu s EUROJUST-om.

- Operativni sporazum s EUROJUST-om je važan korak naprijed za BiH, koji će poboljšati borbu protiv teškog kriminala kroz bližu saradnju s ovom asocijacijom i 28 država članica. Pozitivna ocjena standarda zaštite podataka je prvi preduvjet za početak pregovora s EUROJUST-om - naglasila je Milović-Halilović.

 

Kovačević: Dostavio dokumente

 

Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka Petar Kovačević jučer nam je prenio da su od njega iz Tužilaštva BiH, nakon incidenta, zatražili zapisnike o provedenom nadzoru u 15 ostalih tužilaštava.

Inače, Agencija je bez ikakvih prepreka izvršila nadzor u navedenim pravosudnim institucijama.

 

Radim posao

 

- Mi ćemo dostaviti zapisnike Tužilaštvu BiH, neka vide šta je predmet našeg nadzora. To smo im, međutim, već bili objasnili. Neshvatljivo je ovo njihovo ponašanje, a pogotovo činjenica da mene, koji radim svoj posao, bez utemeljenja sumnjiče za zloupotrebu položaja - rekao je Kovačević.

Ovaj sporazum bi upravo trebao biti prioritetan za Državno tužilaštvo

Kovačević je pojasnio da su inspektori Agencije u ostalim tužilaštvima, primjerice, kontrolirali postoje li adekvatni sistemi za baze podataka, jesu li doneseni odgovarajući propisi i planovi, kakav je videonadzor i druge tehničke detalje.

- Ovo su zaista načelna pitanja koja trebaju biti riješena prije potpisivanja sporazuma s EUROJUST-om. Ja ne znam kako će reagirati u toj asocijaciji kada im saopćimo šta smo doživjeli u Tužilaštvu BiH. Ovaj bi sporazum, koji BiH treba potpisati, upravo trebao biti prioritetan za instituciju kao što je Državno tužilaštvo - istakao je Kovačević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.