BIH

CIK upozorio Vijeće ministara i Parlament BiH

Zbog Zakona o sukobu interesa

S. DEGIRMENDŽIĆ

15.8.2014

 

Članovi Centralne izborne komisije (CIK) BiH upozorili su jučer da je izmijenjeni Zakon o sukobu interesa u bh. institucijama neprovediv i da CIKBiH dovodi u nezakonitu poziciju.

Provesti izmjene

Nezakonitost se ogleda prvenstveno u tome što je CIK-u oduzeta nadležnost za utvrđivanje sukoba interesa, a istovremeno ima obavezu plaćanja ljudstva koje je radilo na utvrđivanju sukoba interesa, a koje je novim zakonom trebalo prijeći u Agenciju za borbu protiv korupcije BiH.

Iako je zakon stupio na snagu u novembru prošle godine, do danas ti uposlenici nisu prešli u Agenciju. Zbog toga CIK ima probleme i pri planiranju budžeta za iduću godinu u koji su opet uvrstili plaće tih uposlenika.

 

Mikić je jučer upozorio i na činjenicu da u FBiH i Distriktu Brčko trenutno niko ne provodi Zakon o sukobu interesa.

 

Da bi proveli izmijenjeni Zakon o sukobu interesa, i Agencija i CIK predložili su nove pravilnike o sistematizaciji, ali ih nije odobrilo Vijeće ministara.

Stoga će, najavio je Stjepan Mikić, predsjednik CIK-a, Komisija ponovo insistirati na tome da Vijeće ministara, koje je bilo i predlagač spornog zakona, riješi problem zaposlenika CIK-a.

Suad Arnautović, član CIK-a, kazao je da su upozoravali Parlament BiH na neprovedivost ovog zakona i apsurdnost kod odlučivanja.  

- Tri člana te komisije iz reda parlamentaraca u sukobu su interesa jer Komisija za sukob interesa sada vodi i upravni postupak, dakle, zakonodavna radi posao izvršne vlasti. Svjesno su to uradili, nisu oni neznalice - rekao je Arnautović.

Mikić je jučer kazao i da je CIK sastancima s predstavnicima policijsko-sigurnosnih agencija riješio problem sigurnosti izbornog procesa, od transporta glasačkog materijala do čuvanja objekata.

Propust osiguranja

No, ukazao je na to da je bilo propusta Odbora za sigurnost izbora, čijim je radom trebalo koordinirati Ministarstvo sigurnosti BiH.

Istaknuto je da ovaj odbor nije realizirao nijedan zaključak donesen na sastancima, a posebno je ukazano na propust osiguranja zgrade CIK-a, koju je policija trebala čuvati od raspisivanja izbora 15. maja, a to nije učinjeno te će policija taj objekt početi osiguravati tek od naredne sedmice.

- Ovo nam je pouka da ubuduće sami radimo i ovaj dio posla - rekao je Mikić.

 

18. avgusta CIK će donijeti odluku o ovjeri kompenzacijskih lista i odluku o izvodu Centralnog biračkog spiska za glasače putem pošte

 

 

Sjedište Glavnog centra u 'Zetri'


CIK je jučer donio odluku da će sjedište Glavnog centra za brojanje biti u Olimpijskoj dvorani "Zetra" u Sarajevu. Također, odlučeno je, u slučaju da kandidati na oktobarskim izborima budu imali isto ime i prezime, da se iza prezimena kandidata doda ime jednog roditelja.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.