BIH

Uprava KCUS-a nas je prevarila i izigrala

Franjo Topić, predsjednik HKD "Napredak", za "Avaz"

S. DEGIRMENDŽIĆ

15.8.2014

 

Franjo Topić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva (HKD) "Napredak", u razgovoru za "Avaz" najavljuje da će "Napredak" istrajati u tome da vrati zgradu nekadašnjeg đačkog konvikta "Kralj Tomislav" uprkos tome što Uprava Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) pokušava iznajmiti taj objekt putem javnog oglasa objavljenog prošle sedmice.

Prekršena odluka

Topić je za jučer sazvao vanrednu sjednicu Središnje uprave "Napretka", na kojoj su razmatrani daljnji koraci ovog društva u vezi s nepoštivanjem odluke koju je Upravni odbor KCUS-a donio 24. februara 2011. da se tom društvu zgrada konvikta da na korištenje uz simboličnu godišnju naknadu od jedne konvertibilne marke.

24. februara 2011. KCUS donio odluku

 

Do zaključenja ovog broja našeg lista sjednica nije bila okončana.

- Vidjet ćemo kakve ćemo pravne korake poduzeti, jer smo izigrani i grubo je prekršena odluka otprije tri godine kojom nam je ta zgrada data na korištenje - ističe Topić.

Od 1990. "Napredak" se borio za povrat konvikta sagrađenog vlastitim sredstvima nakon Prvog svjetskog rata, a koji im je oduzet nakon Drugog svjetskog rata. U toj zgradi prvobitno je bila smještena očna klinika, a otkako je iz nje, prije tri godine, iseljeno porodilište, prazna je i propada. S obzirom na to da BiH nema zakon o restituciji, u "Napretku" su mislili da je i navedena odluka dobro rješenje.  

Lagumdžija odbio

- Planirali smo obnoviti zgradu i staviti je u funkciju studentskog doma. Čak smo već bili u fazi preuzimanja objekta i za tu namjenu formirana komisija već je izvršila određene radnje. No, onda je čitav proces zaustavljen uoči izbora 2012., a nova Uprava KCUS-a, kao i Upravni odbor stalno prebacuju lopticu jedni na druge kada su u pitanju odgovornost i nadležnost za ovaj problem - kaže Topić.

Predsjednik "Napretka" kaže da je pokušao s problemom s kojim se suočava upoznati i lidera SDP-a, čiji kadrovi upravljaju KCUS-om i Ministarstvom zdravstva u FBiH.

- Pokušao sam o ovom problemu razgovarati i s predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom, ali on me uopće nije htio primiti - ističe Topić.

Naglasio je da je jedna od opcija da se "Napredak" javi na konkurs za zakup po 12 maraka po kvadratnom metru, koliko iznosi raspisana cijena KCUS-a za ovaj prostor.

Zakupac poznat?


Topić nije mogao kazati ima li istine u špekulacijama da je javni poziv za iznajmljivanje zgrade konvikta raspisan samo formalno i da se unaprijed zna da će taj prostor dobiti neko po liniji političke podobnosti.

 

- Nisam od ljudi koji pokušavaju unijeti nemir, nego širiti mir i ljubav. No, ako "Napredak" ne može dobiti svoju zgradu, kakva je to poruka ostalima Hrvatima? Sam javni poziv, u kojem se kaže da djelatnost kojom će se baviti zakupac ne smije biti u suprotnosti s djelatnošću KCUS-a, indicira da je ona namijenjena nekome ko će se baviti medicinskom djelatnošću - ističe Topić.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.