BIH

Nikšić prešutio da je 2011. povukao saglasnost za kredit "Igmanu"

Kako federalni premijer obmanama skuplja zasluge

A. DUČIĆ

15.8.2014

 

Nakon što se federalni premijer Nermin Nikšić (SDP) u proteklim danima u izjavama za pojedine medije u više navrata pohvalio da je zahvaljujući njemu i njegovoj vladi firma "Igman" Konjic sa skoro 1.000 zaposlenih postala najuspješnija u namjenskoj industriji, "Avaz" je došao do odluke Federalne vlade SDP - SDA iz 2011., koja na najbolji način demantira ove njegove tvrdnje.

Garantni depozit

Naime, Nikšić ističe da je zahvaljujući inicijativi Vlade Razvojna banka FBiH dodijelila kredit ovom konjičkom preduzeća, što je i tačno.

To potvrđuje odluka donesena 7. juna 2011. kojom Vlada daje saglasnost banci za formiranje namjenskog garantnog depozita u iznosu od 10.000.000 KM radi osiguranja kredita "Igmanu". Garantni depozit je, potom, formiran iz dijela sredstava prikupljenih po osnovu naplaćene glavnice i kamate po kreditima plasiranim iz Komisione kreditne linije Saudijskog fonda za razvoj.

Međutim, Nikšićeva vlada je, što je premijer prešutio, već 27. jula 2011. godine naprasno donijela odluku kojom povlači svoju saglasnost za formiranje garantnog depozita radi osiguranja kredita "Igmanu"!

Mijenja mišljenje

Tako je Nikšić, inače rođeni Konjičanin, nakon nepuna dva mjeseca, promijenio mišljenje te je, praktično, svojom voljom uskratio "Igmanu" mogućnost za dobivanje kredita da bi se ovo preduzeće izvuklo iz višegodišnje dubioze.

Međutim, Razvojna banka je već bila aktivirala kredit za "Igman", tako da, uprkos činjenici da je Nikšić povukao saglasnost Vlade, kredit nije bio ugrožen.

Džaferović: Pokušali su prevariti banku

 

Džaferović: Odluka sve govori

Ramiz Džaferović, tadašnji direktor Razvojne banke FBiH, potvrdio nam je da je kredit "Igmanu" bio aktiviran u momentu povlačenja saglasnosti Vlade.

- Ova odluka zorno pokazuje da je Vlada, praktično, pokušala prevariti Razvojnu banku, kao što sada Nikšić obmanjuje javnost. Da se Vlada pitala, "Igman" ne bi dobio kredit, a firma danas ne bi imala 1.000 zaposlenih. Mi nismo htjeli povući već aktivirani kredit za "Igman" iz prostog razloga što smo vjerovali u ovo preduzeće, koje je iz ranijih vremena uredno vraćalo stare kredite - kazao je Džaferović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.