BIH

U završnoj smo fazi sa procesom reprivatizacije

Radomir Milošević, šef marketinga "Hypo banke" u BiH

M. KUNARAC

15.8.2014

 

U završnoj fazi je proces prodaje šest "Hypo banaka" u pet zemalja regiona, među kojima su i dvije banke u Bosni i Hercegovini.

To je za "Dnevni avaz" potvrdio Radomir Milošević, šef marketinga "Hypo banke" u BiH, dodavši da su banke na Balkanu dio grupacije koji dobro posluje, što znači da nema bojazni za  klijente ove banke u našoj zemlji nakon što je "Hypo Alpe-Adria International" najavio zatvaranje žiroračuna.

Dva dijela

- Naš holding u Austriji, kao što je do sada u više navrata bilo najavljeno, bit će razdvojen na dva dijela: “SEE Holding”, odnosno bankarsko poslovanje "Hypo banke" u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i BiH, a koji je spreman za reprivatizaciju - kazao je Milošević, naglašavajući da su obje njihove banke u BiH u prvom polugodištu zabilježile kvalitetne rezultate te da su poslovale s dobiti i uspješno su pripremljene za novog vlasnika.

 

Alternativni računi
U dopisu koji je "Hypo Alpe-Adria International" proslijedio  klijentima, naglašeno je da im se do 15., odnosno do 20. avgusta, dostave svi alternativni računi za prebacivanje novca. U suprotnom, novac će biti deponiran o trošku vlasnika računa u sud u Klagenfurtu, stim da će tada morati dokazivati da su vlasnici novca.

 

Potpisivanje ugovora s novim investitorima za reprivatizaciju mreže operativno snažnih banaka u dijelu jugoistočne Evrope planirano je do kraja ove godine, a moguće je da će posao biti završen i ranije, jer imaju definitivnog kupca.

Specijalni zakon

- Drugi dio će preuzeti isključivo "loše kredite" i dijelove koji nisu planirani za reprivatizaciju. Dio ovog procesa je, između ostalog, i zatvaranje depozitnih računa klijenata "Hypo Alpe-Adria Internationala" i ovo ne uključuje i niti u jednom segmentu se ne odnosi na mrežu banaka u ovom regionu - kazao je Milošević, dodavši da je zatvaranje depozitnih računa neophodan korak koji propisuje specijalni zakon donesen u Austriji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.