BIH

"Greška" vlasti FBiH teška 24,5 miliona KM

Šta krije evidencija o umanjenim prihodima za firme

A. DUČIĆ

16.8.2014

 


Zbog činjenice da su Ministarstvo finansija FBiH odnosno određeni porezni uredi pogrešno obračunali prihode ili umanjili poreze firmama u Federaciji, država je do početka ove godine oštećena za 24,5 miliona KM, podaci su do kojih je "Avaz" došao u ovom ministarstvu.

Riječ je o sredstvima koja, praktično, građani plaćaju iz svojih džepova, a zbog grešaka napravljenih u federalnim institucijama kojima su zakinuta bh. preduzeća.

Međutim, još je skandaloznija činjenica da porezni obveznici "grešku" od 24,5 miliona KM, koju je prouzrokovala vlast, svakim danom kašnjenja s izmirenjem dugova plaćaju 0,04 posto po utvrđenoj obavezi.

Prema evidenciji u Ministarstvu finansija FBiH, najveći dio obaveza se zbog ranijih grešaka mora isplatiti "HT Mostar", i to 11.653.227 KM, zatim Mikrokreditnoj fondaciji EKI Sarajevo 6.097.253 KM te "Triglav osiguranju" d. d. Sarajevo 2.879.974 KM.

Kada je riječ o "Triglav osiguranju", ova osiguravajuća kuća dobila je u septembru 2012. godine sudski spor protiv Ministarstva finansija, na čijem je čelu Ante Krajina, zbog činjenice da im je ovo ministarstvo neopravdano umanjilo porez na dobit.

Zanimljivo je i da su u vezi s pogrešno obračunatim prihodima federalni revizori u svom izvještaju konstatirali da je popisna komisija Ministarstva jednu obavezu popisala dva puta, i to za Mikrokreditnu fondaciju EKI, u iznosu od 3,6 miliona KM. Ovaj teški propust će, ukoliko Ministarstvo finansija ne ispravi grešku, porezne obveznike dodatno koštati za navedeni iznos.

Da su u Ministarstvu finansija mutni poslovi u toku, svjedoče nalazi revizora, prema kojima se o ovoj problematici nije predočila adekvatna dokumentacija.

 

11,6 miliona KM - najveći dio obaveze mora se platiti "HT Mostar"

3,6 miliona KM - greška zbog dva puta popisane obaveze

0,04 posto iznosi zatezna kamata po danu za neizmirene obaveze

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.