BIH

Borba za fotelje i tokom odmora

Predizborna raspodjela direktorskih funkcija

S. DEGIRMENDŽIĆ

16.8.2014

 
Dok većina bh. političara na vlasti formalno odmara, te dane ipak koriste za dogovore o raspodjeli direktorskih fotelja u institucijama u kojima su čelnicima istekli mandati.

Iako je već sad izvjesno da neće biti moguće provesti konkursnu proceduru za imenovanje rukovodećih službenika u 11 institucija prije oktobarskih izbora, kako saznajemo, stranački čelnici računaju na to da bi do imenovanja nove vlasti, u tehničkom mandatu, mogli "instalirati" svoje kadrove na željena mjesta.

Jedanaest čelnika

Kako tvrde naši izvori, upravo ovih dana traju intenzivni pregovori o novoj preraspodjeli pozicija, a iako su mnoga imenovanja dogovarana u paketu nakon prošlih općih izbora, sada je situacija znatno drugačija.

Među 11 čelnika institucija koji ostaju bez mandata samo je troje Bošnjaka, a u novoj raspodjeli fotelja navodno bi, po sistemu nacionalne rotacije, Bošnjaci trebali zasjesti na čelo Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), Direkcije za evropske integracije (DEI) te Agencije za državnu službu.

- Ove funkcije ustvari za svoje kadrove želi SDP, s čim se ne slažu u SNSD-u, a na neke pozicije računaju i u HDZ-u, pa je stoga upitno hoće li Vijeće ministara o ovim imenovanjima uopće raspravljati do izbora. Kako se bliže izbori, SDP će pokušati poneku fotelju dati kadrovima SDA, čime će pokušati oživiti raniji dogovor iz 2012. - kaže naš izvor.

Upravo bitka oko fotelja blokira potvrdu imenovanja Srđana Rajčevića za direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) u Vijeću ministara, zbog čega je Vijeće RAK-a prije dva dana pisalo Vjekoslavu Bevandi (HDZ BiH), predsjedavajućem Vijeća ministara BiH. U pismu traže hitan sastanak radi otklanjanja eventualnih nejasnoća u vezi s imenovanjem direktora RAK-a.

- U cilju izbjegavanja potpuno nepotrebnih rasprava koje se vode posredno, ponovo predlažemo da se u najkraćem roku sastanemo i da vam u izravnom kontaktu damo objašnjenja u vezi sa svim eventualnim pitanjima o provedenom konkursu za direktora, kao i narednim koracima čije poduzimanje razmatramo - navedeno je u pismu Vijeća RAK-a upućenom predsjedavajućem Bevandi.

 

Ko sve čeka

Dok se ne odblokira imenovanje direktora RAK-a, na čekanju su i procedure imenovanja novih čelnika u Agenciji za nadzor nad tržištem BiH, Agenciji za unapređenje stranih investicija BiH, Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi, Agenciji za promociju stranih ulaganja BiH (FIPA), u Uredu zastupnika Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, Agenciji za nadzor nad tržištem, Institutu za akreditiranje BiH i Državnoj regulatornoj agenciji za radijacionu i nuklearnu sigurnost.

Stopirane su i aktivnosti na raspisivanju konkursa za izbor direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH.
 

 

Direktori kojima su istekli ili istječu mandati

 

  • Žarko Petrović, imenovan 2003., Institut za akreditiranje BiH

  • Lenka Kozić, imenovana 2006., Agencija za nadzor nad tržištem

  • Neven Akšamija, imenovan 2009., Agencija za državnu službu

  • Siniša Macan, imenovan 2009., IDDEEA

  • Jovica Bošnjak, imenovan 2009., Agencija za nuklearnu sigurnost

  • Nevenka Savić, imenovana 2009., Direkcija za evropske integracije  

  • Monika Mijić, imenovana 2006., Ured zastupnika BiH pred sudom u Strazburu

  • Jelica Grujić, imenovana 2010., FIPA

  • Adnan Delić, imenovan 2010., Agencija za rad i zapošljavanje

  • Semiha Borovac, imenovana 2010., Ured koordinatora za reformu javne uprave

  • Sejad Mačkić, imenovan 2006., Agencija za sigurnost hrane

 

Upitno za narednu sjednicu

Rasprave o ovim imenovanjima, uključujući i prijedlog za Rajčevićevu potvrdu, trebale su biti obavljene na prošloj sjednici Vijeća ministara, no zbog nepostojanja dogovora ove tačke skinute su s dnevnog reda. Sada su ponovo u prijedlogu dnevnog reda za sjednicu Vijeća ministara najavljenu za 21. avgust, ali je upitno hoće li biti razmatrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.