BIH

S uplaćivanjem doprinosa najviše kasne državne firme

Federalni zavod PIO/MIO o problemima u isplati penzija

E. DUVNJAK-ŠALAKA

16.8.2014

 

Kako tvrde u Zavodu penzijsko-invalidskog osiguranja FBiH, ionako otežanu isplatu penzija komplicira neuplaćivanje doprinosa za veliki broj radnika. Tako je, prema riječima Tomislava Kvesića, samostalnog stručnog saradnika Ureda za odnose s javnošću Zavoda, na stotine miliona neplaćenih doprinosa, a te obaveze ne izvršavaju uglavnom državne firme, dok mala i srednja preduzeća, također, varaju. Inače, za isplatu penzija na godišnjem nivou neophodno je osigurati oko 1,8 milijardi KM.   

 

1,8 milijardi KM godišnje treba za penzije

 

Prevare firmi

- Tačno je da imamo na stotine miliona neplaćenih doprinosa za PIO/MIO, što je i glavni razlog konstantno napregnute finansijske situacije. Glavnina tih potraživanja je od velikih, uglavnom, državnih ili pretežno državnih firmi, koje još na popisima imaju hiljade registriranih uposlenika. Obrti, mala i srednja preduzeća, često varaju prikazujući plaće manjima od onih koje su stvarno isplaćene - govori Kvesić u razgovoru za naš list.    

 

Kvesić: Zaposlenici se baš i ne bune

 

Dodaje da je više krivaca za takvu situaciju te da ničije ruke, prema njegovom mišljenju, u tom poslu nisu baš čiste.

 

Stari dug

 

- Nisam primijetio da se zaposlenici niti njihovi sindikati nešto žestoko bune što im se redovno ne uplaćuju doprinosi ili što se uplaćuju na umanjenu osnovicu. Od dosta poslodavaca se može čuti da im djelatnici sami traže da im se obračunavaju minimalne osnovice, a razliku stvarne i prijavljene plaće dobiju nacrno - kaže nam Kvesić.  

Govoreći o isplati penzija, Kvesić objašnjava da su u drugom dijelu godine prihodi u pravilu veći te da samim tim očekuju potpunu uravnoteženost prihoda i rashoda.

 

- Što se tiče Vlade FBiH, ona u ovoj godini treba, po svim osnovama, uplatiti 215 miliona KM u jednakim mjesečnim tranšama. To se do sada uredno izmiruje. Stari dug, zakonom koji je Parlament FBiH usvojio 2012., treba izmiriti u 120 mjesečnih rata, počevši od 1. januara 2013. godine. Uplata tih rata, također, ide u roku - kazuje nam Kvesić.

Šteta na imovini veća od 200 miliona KM

Analize uništene imovine Zavoda PIO/MIO FBiH, prema Kvesićevim riječima, nisu službeno rađene.

- Ali kada se sagledaju činjenice, da je uništeno nekoliko domova umirovljenika, da imamo desetine devastiranih poslovnih prostora i stotine razorenih stanova, onda se može reći da je šteta nastala na imovini Zavoda sigurno veća od 200 miliona KM - kaže Tomislav Kvesić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.