BIH

Mladi trebaju birati promjene

Podrška Vijeća Evrope nevladinim organizacijama

A. Nu.

16.8.2014


Značaj izlaska mladih na izbore, koji čine 21 posto ukupnog biračkog tijela u zemlji, promovira i Vijeće Evrope (VE).

Tako je kroz program predizborne asistencije i podrške uspješnom provođenju izbora u BiH VE podržalo projekte pet nevladinih organizacija, koji za cilj imaju jačanje svijesti o potrebi učešća mladih na izborima.

Projekti su podržani u saradnji sa Školom za političke studije VE, a ugovor o njihovoj provedbi jučer je potpisan s organizacijama "Multi" iz Tuzla, CERK iz Banje Luke, Asocijacija studenata Srebrenice, "Pomak" iz Sarajeva i s Vijećem mladih Mostara.

Cilj ovih projekata je ukazati mladima na važnost izbornog procesa, za njihovu, ali i budućnost BiH i svih njenih građana.

- Iako projekti imaju različite aktivnosti, cilj im je zajednički - ojačati političku kulturu i ohrabriti uključivanje mladih u izborni proces te dodatno motivirati mlade da učestvuju na narednim izborima, kao kandidati i glasači. Također, fokus projekata je na pitanjima mladih u političkim kampanjama i programima - istaknuto je iz Škole za političke studije VE u BiH.

VE se na Forumu o budućnosti demokratije u Kijevu 2009. obavezalo da će podržati izborne procese putem raznih mehanizama koji uključuju jačanje kapaciteta tijela koja upravljaju izbornim procesom, kao i obrazovne programe za građane i glasače.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.