BIH

Na Bjelašnici i turisti i iz Južne Amerike i Islanda

Olimpijska ljepotica odličan izbor za odmor

E. Trako

16.8.2014


Olimpijska ljepotica Bjelašnica u ljetnim mjesecima vrvi od turista. Umoljani, Sinanovići, Dejčići, Pendičići, sela su u kojima u ovo doba godine možete sresti ljude od Južne Amerike do Islanda.

Ima posla

Ekipa "Dnevnog avaza" posjetila je Bjelašnicu, a šetnja po okolnim selima bila je više nego ugodna. Nije ni čudno što se vikendima po planinskim serpentinama mogu vidjeti kolone ljudi. Ne manjka ni domaćih gostiju, najviše dolaze Sarajlije, ali ima zaljubljenika u prirodu i iz Hercegovine te ostalih krajeva naše države.

 

Kuća i restoran Seme Bandić u Umoljanima (F.Fočo)

 

U Sinanovićima, selu smještenom između planina Visočice i Bjelašnice, u restoranu koji je dobio ime upravo po ovoj prvoj, služe se razne vrste pita pečenih ispod sača, kao i čorbe s veriga, domaći sokovi od zove, smreke...

Naša domaćica u Sinanovićima, supruga vlasnika restorana "Visočica" Nahida Aljović počastila nas je ovčijim sirom te ispričala da ima posla, samo da ljudi hoće raditi.

- Hvala Bogu, dobro je. Mi smo tokom cijele godine ovdje, u restoranu, trudimo se da je uvijek otvoreno za posjetioce, a imamo i šest soba za prenoćište - kaže domaćica Aljović.

Na drugoj strani, suprotno od Sinanovića, na uzvišenju je smješteno selo Umoljani. U avliji od kamenih ploča kuća od drveta i kamena iz koje se širi miris uštipaka od brašna proizvedenog u vodenici.

 


Sač za pripremu tradicionalnih jela (F.Fočo)

 
Raj u raju

- Sve uzgajamo domaće. Imamo svoju baštu, posijem krompir, luk, paradajz, papriku..., sve što može uspjeti, mi uzgajamo. Od komšinice kupujem mlijeko i onda na tradicionalan način pravimo sir i ostale mliječne proizvode - kaže nam gostoprimljiva Sema Bandić.

U Dejčićima raj u raju. Restoran u dvorištu punom zelenila, cvijeća, kroz koji protječe i kristalno čisti planinski potok. Gazda odmara, jer se vikendom sve prolama od gostiju.

Pristupačne cijene


(F.Fočo)

 
U ponudi su uglavnom pite, teletina ispod sača i čorbe. Popiti se, osim raznih vrsta rakije, mogu i pivo te prirodni sokovi.

Bosanski motivi  


(F.Fočo)

 
Unutrašnjost ugostiteljskih objekata ukrašena je tradicionalnim bosanskim motivima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.