BIH

Firme se počele seliti iz industrijske zone

Poduzetnici gube bitku sa poplavama

H.Č.

16.8.2014


Ukupne štete u privredi na području gračaničke općine tokom majskih i avgustovskih poplava, koje su napravile rijeke Spreča, Sokoluša i Drijenča te lokalni potoci, prema izvještaju općinskih komisija, iznose 23,5 miliona maraka.

 

Nema odbrane

 

To su direktne štete, a kolike su indirektne, koliko je kupaca izgubljeno, šta će biti s radnicima, drugo je, isto tako bolno pitanje.

 

Šta će u narednom periodu biti sa "Roadingom", "Jadrinom", koja je na koljenima, a u kojoj su štete 7 miliona maraka, "Semingom", Eko-toplanom i drugim kompanijama, ostaje da se vidi.

 

Što je najgore, vlasnici brojnih kompanija u industrijskoj zoni u Gračanici, ali i u Stjepan-Polju, nisu više sigurni šta im donosi buduće vrijeme, kada će ponovo podivljati rijeke i potoci i potopiti ih.

 

Šta će u narednom periodu biti sa "Roadingom", "Jadrinom", koja je na koljenima, a u kojoj su štete 7 miliona maraka, "Semingom", Eko-toplanom i drugim kompanijama, ostaje da se vidi.

 

Efikasne odbrane od poplava nema koliko god se trudili u općinskoj vlasti, pogotovo znajući da se više instance, ali i drugi subjekti, poput Agencije za vodno područje rijeke Save, JP "Spreča", odnosno brana Modrac, državna kompanija "Elektroprijenos", mnogo ne sekiraju za desetine gračaničkih kompanija, koje su po četvrti put pod vodom.

 

Ahmetašević: Druga lokacija

 

Ove tvrdnje najbolje ilustrira primjer iz bosanskohercegovačko-holandske kompanije "Isowood", specijalizirane za proizvodnju podova, radnih kuhinjiskih ploča, multipleks ploča, čija se proizvodnja u skoro stopostotnom procentu izvozi.

 

Niotkud pomoći

 

- Za gradnju odbrambenog zida od rijeke Spreče uložili smo svojih 100.000 KM, ali ni to nije bilo dovoljno pa smo u maju imali štetu na gotovim proizvodima, repromaterijalu i mašinama od 1,7 miliona KM. Sada su nas poplavile bujice sa sjeverne strane i načinile štetu od 750.000 KM. Pogledajte ovu pustoš, pitam se ima li više smisla ostati ovdje - kaže generalni direktor Bego Ahmetašević.

Dodaje da ni u jednom ni u drugom slučaju ni od koga nije dobio ni fening pomoći, a 60 radnika mu je "na leđima". Od četiri pogona osposobio je jedan, ali je kupio zemljište na sigurnijem mjestu pa će fabriku sukcesivno seliti.

Ključ u bravu

Ahmetašević se nada da će u holandskom "Dekeru", jednom od glavnih kupaca, imati razumijevanja za stanje izazvano prirodnom katastrofom. U protivnom, "Isowood" bi mogao staviti ključ u bravu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.