BIH

Općine grabe novac od turista

Šta donose nove izmjene Zakona o turističkim zajednicama FBiH

M. SMAJKIĆ - M. HODŽIĆ

16.8.2014


Umjesto raspodjele boravišne takse po dosadašnjem principu - 80 posto turističkim zajednicama (TZ) kantona, a 20 posto Federalnoj zajednici, te nula posto općinama u kojima je taksa naplaćena, nakon nedavno iniciranih izmjena Zakona o turističkim zajednicama i promoviranja turizma u FBiH, ako se konačno i usvoje, podjela bi trebala biti vršena tako da 50 posto ide za mjesta gdje su sredstva prikupljena, a po 25 posto turističkim zajednicama kantona i FBiH.

Nacrt izmjena ovog zakona usvojen je u Domu naroda Parlamenta FBiH, čiji predsjedavajući Tomislav Martinović (HDZ BiH), koji je bio i jedan od predlagača, kaže da je zakon donesen 2003. godine turističkom sektoru i cijeloj BiH napravio nepopravljive štete.

Novi princip

- Njime su tada ukinute turističke zajednice općina i uredi naseljenih mjesta. Nije određen način raspodjele boravišne takse, ukinuto je obvezno članstvo u TZ-u za sve koji se bave tom djelatnošću kao i mnoštvo drugih stvari koje su ovu vrlo važnu granu u BiH dovele na razinu apsurda. Samo u Hercegovačko-neretvanski kanton godišnje dođe „more“ turista, ali niko od toga ne vidi koristi, izuzev onih koji se bave iznajmljivanjem - kaže Martinović.

 

Martinović: Predložio izmjene

 

On je naveo primjer općine Čitluk, odnosno Međugorja, u kojem je do usvajanja ovog zakona 2003. po osnovu boravišne takse ubirano više od 800.000 KM, a na kraju prošle godine to se svelo na svega 165.000 maraka.

Novi princip raspodjele sredstava od takse, naglašava Martinović, bio bi stimulativan za turističke radnike, došlo bi i do povećanja broja prijavljenih turista, a time i ubranih sredstava.

No, načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić (HDZ BiH) sumnja da će izmjene i dopune ovog zakona u konačnici biti usvojene. Jer, kako kaže, on je još 2005. godine potakao izmjene, da bi četiri godine kasnije tadašnji federalni ministar turizma Nevenko Herceg imenovao komisiju čiji je zadatak bio da u roku od 90 dana napiše novi prijedlog Zakona i dostavi ga Vladi FBiH. Jerkić nam priča da je kao jedini od općinskih načelnika bio imenovan u tu komisiju, koja je uradila prijedlog zakona, prihvaćen od Federalne vlade, ali ne i od Federalnog parlamenta.

 

Jerkić: Jaki lobiji

 

- Od tada do danas nije se uspjelo promijeniti Zakon. Ali, zanimljivo je da je prije nekoliko dana, tako sam obaviješten, Ustavni sud donio odluku da je ovaj zakon koji je nametnut 2003. godine neustavan. Kako god, ne nadam se da će izmjene Zakona konačno proći, jer 10 godina to smo pokušavali i nismo uspjeli. Pogotovo zbog jakih lobija turističkih zajednica kantona i Federacije – naglašava Jerkić.

S druge strane, zamjenik direktora Turističke zajednice HNK Semir Temim tvrdi da, kada su u pitanje izmjene i dopune ovog zakona, nije urađena kompletna analiza.

Kompletna analiza

- Na prvom mjestu radi se o vraćanju općinskih turističkih zajednica. Lično, nemam ništa protiv toga, ali mislim i bojim se da će turističke zajednice biti jedino održive u turističkim mjestima kao što su Međugorje, Mostar i Neum. Stoga, postavlja se pitanje šta bi bilo s drugim mjestima i zamislite koliki bi to broj turističkih zajednica bio na ovako malom prostoru, koji broj ureda, kancelarija, zaposlenih, troškova. Zato smatram da nije urađena kompletna analiza i bojim se da idemo u razvodnjavanje cjelokupnog sistema. Također, pitam se imamo li računicu kolika bi bila korist, a kolika šteta. Jednostavno, oni koji su to inicirali previše su lokalno razmišljali - ističe Temim.

 

Temim: Neodržive zajednice


Specifična naselja

- U HNK imamo mnogo specifičnih naselja kao što su Međugorje, Počitelj, Blagaj, u kojima do sada nismo imali turističke zajednice, jer je sve svedeno na razinu kantonalnih, pa neko s jednog mjesta dirigira svime, što je nemoguće - ističe Martinović.

Nema interesa za naplatu

- Ukoliko bi se izmijenio Zakon i dio sredstava se vraćao lokalnoj zajednici, siguran sam da bi bilo više sredstava i kantonalnim turističkim zajednicama i TZ FBiH, jer bismo onda mi imali interes da prikupljamo prihode. Recite, kakav sad ima interes lokalna zajednica da prikuplja prihode ako se oni ne vraćaju toj zajednici? Pa samo mi imamo 350 objekata registriranih za obavljanje turističke djelatnosti - napominje Jerkić.

 


Međugorje: Sav prihod odlazi izvan općine Čitluk

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.