BIH

Mladi ljekari masovno odlaze u EU i Ameriku

Zbog lošeg materijalnog statusa zdravstvenih radnika u BiH

M. HODŽIĆ

16.8.2014


Zbog niskih plaća, koje se u prosjeku kreću oko 1.200 KM, mnogi mladi ljekari specijalisti masovno napuštaju BiH i odlaze u zemlje Evrope, Amerike, pa čak i u Južnoafričku Republiku, gdje je zarada mnogo bolja.

U mostarskoj Kliničkoj bolnici (KB) posljednjih godina odškolovali su više od 200 ljekara specijalista, ali se 30 posto njih po završetku specijalizacije nikada nije vratilo na rad u KB, već su, radi puno viših plaća, ostali većinom u hrvatskim zdravstvenim centrima.


Satnica 10 KM

 - Činjenica je da odlaze jer su tamo, na Zapadu, puno bolje plaćeni. I Hrvatska loše stoji, ali liječnici tamo imaju skoro 50 posto više plaće. Ista stvar je i u Sloveniji. Nije nam problem kad ode hirurg, jer njih ima, ali sam ljut kad nam odu anesteziolozi, biohemičari ili patolozi, koji su deficitarni kadar - kaže direktor KB Ante Kvesić.

U Nezavisnom sindikatu zdravstvenih radnika u FBiH smatraju da su isključivo nadležne vlasti krive što BiH ostaje bez mladih ljekara, jer uporno zatvaraju oči pred sve izraženijim lošim materijalnim statusom zdravstvenih radnika.

 


Ljekari u potrazi za boljim uvjetima

 

Podatak da hirurg u Mostaru radi za satnicu od 10 KM, ljekar opće prakse za osam, a medicinska sestra za četiri marke, ističu iz Sindikata, sve govori. Iz tog razloga se dešava da mladi ljekari, posebno iz Hercegovine i Posavine, masovno odlaze u susjednu Hrvatsku, gdje su plaće do četiri puta više.

Poboljšati standard


- Nažalost, desit će se da će nam mladi otići iz zemlje, a stari ljekari pod zemlju, tako da će stanovništvo ostati bez adekvatne zdravstvene zaštite. A jedino rješenje da se zaustavi njihov odlazak vani jeste poboljšanje standarda radnika - kaže Abud Sarić, predsjednik ovog sindikata.

Nadležni se zato, dodaje, ne trebaju pitati zašto mladi ljekari odlaze, već hitno trebaju poduzeti mjere da ih zadrže.

Specijalizacija 100.000 KM

Kvesić napominje da samo jedna specijalizacija bolnicu košta oko 100.000 KM. Ukoliko specijalisti ne odrade ugovorni rok od osam godina u matičnoj bolnici, moraju vratiti taj novac.

- Tu nastaje problem jer ih onda moramo tužiti da bismo vratili novac. Ali više nije stvar ni u financijama, već što morate čekati godinama da dođu sljedeće generacije takvih kadrova - dodaje Kvesić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.