BIH

Do radnog mjesta uz pomoć rodbine

Zapošljavanje u malim firmama

B. KARIĆ

17.8.2014

 

Istraživanje portala Posao.ba pokazalo je da tokom prvog kvartala 2014. više od 80 posto malih i srednjih kompanija uopće nije planiralo primati nove ranike u ovoj godini i da zato nije ostavilo ni marku u budžetu za zapošljavanje.

Reakcije na oglase

Istraživanje provedeno u prvoj polovini godine obuhvatilo je u najvećoj mjeri novoregistrirane kompanije i one koje su u proteklom periodu tražile radnu snagu. Pokazalo se da u posljednje dvije godine 30 posto takvih kompanija uopće nije zapošljavalo nove radnike.

Rezultati istraživanja pokazuju i da veliki broj poslodavaca očekuje subvencije i programe koje pravi Zavod za zapošljavanje. Ako ih, pak, prave same, prave ih stihijski, nakon oglašavanja objava zavodovih konkursa za dodjelu subvencija firmama koje prime nove radnike. Iz tih procesa uglavnom su isključene novoosnovane firme, koje tek počinju razvijati poslovanje pa nemaju prostora za povećavanje liste zaposlenih.

Traženi profili

Male i novoregistrirane kompanije u BiH, koje su obuhvaćene istraživanjem, prilikom zapošljavanja uglavnom se oslanjaju na preporuke rodbine i poznanika u procjeni kandidata i njihov prijem u radni odnos, dok se srednje i velike kompanije odlučuju na profesionalne usluge specijaliziranih servisa za zapošljavanje.

Što se tiče najtraženijih kadrova, kada su u pitanju novoregistrirane kompanije na tržištu BiH, najviše se traže prodavači, logističari, adminstrativni radnici, IT stručnjaci te radnici iz oblasti finansija.

 

Direktor zapošljava


U 56 posto ispitanih kompanija koje su najvećim djelom manja preduzeća, odluku o zapošljavanju donosi isključivo direktor, dok svega šest posto kompanija ima odjel za ljudske resurse, zadužen za brigu o postojećim i novim zaposlenicima.


Govor brojki


80 posto malih i srednjih kompanija ne prima nove ranike
6 posto kompanija ima odjel za ljudske resurse

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.