BIH

Dobro opremljeni i utrenirani spremni da odgovore na svaku prijetnju

Odsjek za kontradiverzionu zaštitu MUP-a Kantona Sarajevo

Dž. BULBUL

17.8.2014


U slučaju opće opasnosti, većeg narušavanja javnog reda i mira, terorističkog djelovanja te oružane pobune, nadležnost policije je da neposredno učestvuje u zaštiti života i lične sigurnosti, kao i objekata i drugih materijalnih dobara. Tada na scenu stupaju i pripadnici Odsjeka za kontradiverzionu zaštitu (KDZ).
 
Specifične akcije
 
- Kontradiverziona zaštita organizira se radi zaštite života ljudi, imovine, objekata koji su na propisan način od nadležnog državnog organa određeni kao objekti od posebnog značaja za društvenu zajednicu, te po svom položaju ili funkciji važnih ličnosti. Zadatak joj je i osiguranje uvjeta za bezbjedno održavanje manifestacija, skupova od interesa za društvenu zajednicu, te zaštita visokih delegacija prilikom posjeta BiH - kaže Rasim Radonja, šef Odsjeka za KDZ u MUP-u Kantona Sarajevo.

Prema njegovim riječima, djelokrug ovog odsjeka podrazumijeva širok spektar aktivnosti.
 
- Odsjek za KDZ vrši kontradiverzionu zaštitu, identifikaciju i dezaktiviranje eksplozivnih i drugih opasnih diverzantsko-terorističkih sredstava, preliminarna ispitivanja i vještačenja eksplozivnih sredstava, učestvuje u uviđajima na mjestu pronalaska ili aktiviranja eksplozivnih ili drugih opasnih diverzantsko-terorističkih sredstava, te uzima učešće u rasvjetljavanju takvih krivičnih djela. KDZ se organizira s ciljem da se utvrdi prisustvo diverzantsko-terorističkih sredstava i da se preduzmu odgovarajuće mjere za njihovo uklanjanje s mjesta gdje su pronađena - pojašnjava Radonja.

 

Radonja: Šef Odsjeka za KDZ u MUP-u KS

 
Svi policijski službenici koji su zaposleni u ovom odsjeku prošli su osnovnu obuku iz KDZ-a.
 
- Neki policijski službenici su pohađali kurseve u organizaciji različitih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini, ali i SAD - dodaje Radonja.
 
KDZ pregledi izvode se pod različitim okolnostima, situacijama i uvjetima, a predstavljaju specifičnu akciju za svaki konkretan slučaj.
 
- Skoro za svaku situaciju postoje okvirno propisane procedure po kojima se postupa, a one su uglavnom iste svugdje u svijetu. Odsjek za KDZ u MUP-u KS može odgovoriti na sve zadatke iz svog djelokruga rada - potcrtava naš sagovornik.

 


Odsjek za KDZ u MUP-u KS raspolaže savremenom opremom (Foto: MUP KS )

 
Ono što posebno doprinosi kvalitetnom izvršavanju svih poslova i aktivnosti je savremena oprema i tehnika kojom raspolaže ovaj odsjek u sarajevskoj policiji.

Rizične situacije

- Raspolažemo bogatom i modernom opremom. Imamo sistem ogledala koji služi za pregled nepristupačnih prostora. Konstruisani su tako da postoje razne veličine i namjene, od pregleda visokih ormara, polica, niskih stolova, stolica, vozila pa sve do pregleda manjih uređaja ili dijelova uređaja. Također, imamo specijalne antimagnetne alate za deaktiviranje eksplozivne naprave koji se koriste u direktnim kontaktima s eksplozivima. Potom imamo fiberskop, uređaj za pregled nepristupačnih prostora. To je savremeno sredstvo koje služi za pregled prostora koji su teško dostupni oku i to tavanski prostor, spušteni stropovi, dijelovi visokih ormara, skučeni prostori, nepristupačni dijelovi vozila. Raspolažemo i elektronskim stetoskopima odnosno detektorima satnih mehanizama koji se koriste za otkrivanje satnih mehanizama na eksplozivnim napravama te prijenosnim rendgenom. To je uređaj koji može vrlo brzo i efikasno da pomogne prilikom otkrivanja eksploziva i drugih opasnih materija - objašnjava Radonja.

Službeni psi obučeni za pronalazak eksploziva

 

Zaštitno odijelo protiv eksplozije, takozvano bomb odijelo, služi za zaštitu prilikom rada u posebno rizičnim situacijama, kao što su manipulacija eksplozivnim sredstvom te tretiranje sumnjivih paketa, vozila i torbi.

- Odijelo pruža manipulantu određenu zaštitu od detonacionog talasa i parčadnog djelovanja uzrokovanog eksplozijom. Također postoje i detektori eksploziva koji rade na principu najsavremenijih naučnih metoda - navodi Radonja.
 
Prilikom otkrivanja eksploziva posebnu ulogu u KDZ timu zauzimaju psi tragači. Prije samog prijema u KDZ službu psi, kao i njihovi vodiči, prolaze različita testiranja. Oni su obučeni za pronalazak eksploziva u različitim prostorima, vozilima, paketima te torbama.

Lažne dojave o postavljenim bombama u posljednje vrijeme su učestale i to naročito u školama gdje su dojavljivači najčešće maloljetnici koji žele da izbjegnu školske obaveze ili to rade iz čiste zabave.

 


Prijenosni rendgen uređaj brzo i efikasno pomaže u otkrivanju eksploziva

 
- Kada su u pitanju škole, uglavnom se radi o lažnim dojavama, ali prijetnja bombom mora se shvatiti ozbiljno u svakom konkretnom slučaju. Sam čin upućivanja prijetnje izraz je namjere da se nanese šteta nekomu ili nečemu. Lažne prijetnje se koriste za postizanje određenih efekata, neovisno od toga da li se bomba koristi ili ne. Također, lažne uzbune se koriste za stvaranje straha, panike te prekida redovnih radnih aktivnosti. Zbog složenosti i kompleksnosti postupanja i odgovora na svaku prijetnju, službene osobe moraju biti osposobljene, utrenirane i u stalnoj pripravnosti, ne dozvoljavajući da ih prijetnja bombaškim napadom iznenadi - kaže Radonja.

Lažne dojave uzele maha

  • Sarajevska policija 17. marta ove godine obaviještena je da se u Srednjoj medicinskoj školi u naselju Jezero nalazi bomba. Nakon što je završen KDZ pregled utvrđeno je da se radilo o lažnoj dojavi
  • Lažnom se pokazala i dojava o postavljenoj bombi 31. marta ove godine u Trgovačkoj srednjoj školi u sarajevskoj ulici Armaganuša
  • Sarajevska policija 15. maja ove godine obaviještena je da je postavljena bomba u Osnovnoj školi na Kovačićima. I ova dojava je bila lažna
  • Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) 26. maja ove godine, nakon četverosatnog KDZ pregleda kompletne zgrade Vlade FBiH u Alipašinoj ulici u Sarajevu, ustanovili su da je dojava o postavljenoj bombi bila lažna
  • Pripadnici MUP-a KS 28. maja ove godine zaprimili su dojavu o bombi u prostorijama Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Nakon KDZ pregleda ustanovljeno je da je i ova dojava bila lažna

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.