BIH

Mještani strahuju od svake nove padavine

Klizišta poharala brojna naselja

H.ČALIĆ

18.8.2014

 

Više od 400 klizišta koja su poharala velika gračanička naselja Lukavicu, Gornju Orahovicu, Prijeko Brdo, Gornju Miričinu i Škahovicu, skoro je potpuno paraliziralo život, demoraliziralo i vlast i ljude, pa i struku.

Gledaju u nebo

Desetine kuća zbrisano je sa zemlje, a stotine su oštećene i neuvjetne za život. Ljudi, nervozni, iščekuju šta će biti s njima. Umjesto da više ikoga zovu upomoć, sve više pogledaju u nebo, moleći Boga za koji sunčani dan. Jesen je na pragu, a žive u neizvjesnosti.

 

Rašid Mulahusejnović: Sve radio prema propisima

 

Jedina nova kuća, koju grade izbjegli Kozarčani iz Norveške, ona je u koju će se za koji dan useliti Ragib Kruškić u Lukavici nakon što mu je klizište u maju ove godine porušilo kuću.

 

400 klizišta registrirano u naseljima

 

U zaseoku Avdići klizište je opasalo više od 30 kuća i njima se ne može doći skoro pa ni sa jedne strane. Mirsad Mulahusejnović pokazuje ostatke asfalta koji su sami gradili. Ostala je pustoš, tek se rijetki usude da njim i pješice prođu. Stručnjaci su im rekli da se klizište mora prvo isušiti, a kiše padaju svakodnevno.

Malo dalje je kuća Rašida Mulahusejnovića. On je 1992. napustio posao u Sloveniji i došao da brani Bosnu. Poslije se firma raspala, a sada živi od naknade za čekanje na birou za zapošljavanje. Gleda kuću u koju je uložio sebe, a sada u njoj zanoćiti ne smije.

Devet šahtova

- U avliji je devet šahtova, vodu iz oluka i kanalizaciju sam odveo u potok, sve sam radio prema zakonu, ali mi je pored kuće klizište. Danju smo tu supruga, ja, sin, snaha, unučad. Gledamo i strepimo - govori Rašid.

Šta će biti s nama?


- Sami smo odlučili zapriječiti put kako neko ko ne poznaje ovaj teren, ne bi automobilom nastradao u kraterima, u koje kuća može stati. Ovaj teren je nesiguran, ne znam šta će biti s nama - kaže Mirsad Mulahusejnović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.