BIH

Zvizdić zadužuje Kanton Sarajevo za još 30 miliona maraka!

Građanima tovari još jedan dug u narednih 10 godina

Redakcija

18.8.2014

 

Nakon što je „Dnevni avaz“ objavio porodične sheme na čelu s Denisom Zvizdićem, predsjednikom sarajevskog odbora SDA, i njegovim bliskim rođakom Dubravkom Čamparom, državnim tužiocem i članom moćnog SDA klana, rezultatima te privilegirane familije počeli su se baviti i drugi mediji.

 

Uvjeti iz poziva

 

Zvizdić kao, praktično, kantonalni premijer iz sjene i jedan od čelnika „top-liste nepotista“ zadužuje Kanton Sarajevo za novih 30 miliona KM, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

 

„Top-lista nepotista“: Porodične šeme na čelu s Denisom Zvizdićem, predsjednikom sarajevskog odbora SDA, i njegovim bliskim rođakom Dubravkom Čamparom

 

Naime, kako piše NAP Vlada Kantona Sarajevo sprema se na novo zaduženje kod komercijalnih banaka za pokrivanje budžetskog manjka od 20 miliona maraka.


- Ministarstvo finansija KS je još u junu objavilo javni poziv, a početkom avgusta je istekao rok za prijavu banaka koje su spremne plasirati novi unosan kredit KantonaInoj vladi. Prema uvjetima iz poziva, Vlada Kantona Sarajevo, koju kontrolira sarajevska SDA i njen predsjednik Denis Zvizdić, zadužit će građane u narednih 10 godina kako bi u izbornoj godini popunila rupe u budžetu.

 

Zvizdić: Premijer iz sjene

 

Kako bi ove godine dobili 20 miliona KM od komercijalnih banaka, Kanton će se obavezati da vrati skoro 30 miliona KM u narednih 10 godina. Prema mišljenjima ekonomskih stručnjaka, ovakvo zaduživanje ima katastrofalne posljedice po ekonomiju, ono podstiče rast kamata i pad kreditne aktivnosti banaka, koje mogu novac plasirati državi i imati siguran profit.

 

Čampara: Rođački SDA klan

 

Nema razvoja

Istovremeno, Kanton Sarajevo se tako dužnički opterećuje za tekuću potrošnju i svim budućim vladama one mogućavaju bilo kakvi razvojni planovi - prenosi NAP.

Doktorirao o trošku naroda

 

 

Za Denisa Zvizdića već odranije je poznato i da je u vrijeme dok je bio premijer Kantona Sarajevo o trošku narodnih para 2007. godine doktorirao. On je, naime, od 1999. godine radio na poziciji asistenta na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, a potom je bio viši asistent od 2003. do 2007. godine, kada je postao docent u dopunskom aranžmanu.
Dok je bio premijer, Zvizdić je od Kantona, tačnije Ministarstva obrazovanja i nauke KS, dobio 3.000 KM za postdiplomski studij.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.