BIH

Vlada FBiH iskoristila nesreću da otima novac od građana

Zakonom o finansiranju pomoći vlasti režirale novu prevaru

A. Nu.

18.8.2014

 

Odluka Vlade Federacije BiH da se svim zaposlenicima u narednih šest mjeseci uzme po jedna dnevnica ili jedan posto neto plaće za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nesrećom novo je zavlačenje ruke u džepove građana SDA-ovih i SDP-ovih kadrova.

 

Faksimil Zakona: Brojne nejasnoće u odredbama

 

Da bi zakrpili rupe u budžetu, donijeli su Zakon o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nesrećom, a koji je u "Službenim novinama FBiH" broj 59/14 objavljen 23. jula ove godine.

Sporne odredbe

Sporno je to što Vlada FBiH s federalnim premijerom Nerminom Nikšićem (SDP) na čelu nije obavijestila zaposlenike da se do 15. avgusta trebaju izjasniti o tome pristaju li na to da im ta sredstva budu uzeta.

Osim toga, ovim novim “nametom” od jedan posto od svake neto plaće za obnovu naknada je povećana na 1,5 posto, budući da se već od neto plaća u Federaciji izdvaja 0,5 posto kao posebna naknada za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća. To znači da se od plaće svakog zaposlenika već redovno izdvajalo za prirodne nepogode, a prošle godine je po tom osnovu u budžet FBiH leglo više od 25 miliona maraka.

Tako će, naprimjer, zaposlenik s plaćom nešto višom od 800 KM davati oko osam maraka mjesečno ili 50 KM za pola godine, dok će onome koji ima dnevnicu oko 50 KM biti uzeto 300 KM za šest mjeseci!

 

84.000 KM uplaćeno Vladi u prvim danima
126.000 KM uplaćeno Crvenom križu FBiH

 

- Očito je da nemaju rješenja za postojeću situaciju pa uzimaju s plaća ne pitajući radnike ništa o tome. To je čista otimačina i pljačka. Neko je trebao zaposlenike informirati o tome da se trebamo pismeno izjasniti želimo li ili ne želimo da nam dnevnice budu skidane. Kada se uzme cijela administracija, to su milioni oteti od građana. Ne bježi niko od pružanja pomoći, ali mi nećemo njima da damo pare - kazao nam je jedan od radnika.

Nametanje obaveza

Salih Kruščica, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH, tvrdi da su u ovom zakonu napravljene i druge zamke.

 

Kruščica: Napravljene zamke

 

- Ovo je nametanje, a ne dobrovoljna osnova. Koliko znam, zaposlenici koji su znali da se trebaju izjasniti potpisivali su izjave da ne žele da im bude skinut procent ili dnevnica, ali većina nije znala. Ljudima treba pomoći, ali ne na ovaj način - kazao je Kruščica.

Ovim zakonom će, kako kaže, biti obuhvaćeno oko 7.000 državnih službenika i oko 23.000 zaposlenika na svim nivoima, u općinama, gradovima, kantonima...

- Također, ovim zakonom napravljena je diskriminacija. Jedni zaposlenici će davati po jedan posto od plaće, a drugi po jednu dnevnicu - podsjetio je Kruščica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.