BIH

Nerijetko po obrok dolaze i po nekoliko puta dnevno

Sve više korisnika Narodne kuhinje "Imaret"

A. ARNAUTOVIĆ

19.8.2014

 

 

Narodna kuhinja "Imaret" iz Tuzle radi u otežanim uvjetima, ali nijedan korisnik neće biti vraćen bez obroka, kazao je Adil ef. Pezerović, direktor Regionalnog odbora „Merhameta“ Tuzla u čijoj je nadležnosti Narodna kuhinja.

Novi punktovi

- Ovo je jedna od najtežih godina. Nakon majskih poplava i klizišta povećan je broj obroka za 220 i otvorena su tri nova punkta u Crnom Blatu, Požarnici i Boriću. Nemamo nekih zaliha i stanje je vrlo složeno, ali svi će dobiti hranu - kazao je ef. Pezerović i dodao da je Vlada TK za ovu godinu uplatila sredstva samo za prva dva mjeseca, dok Općina Tuzla redovno plaća.

Kuhinja "Imaret" od Islamske zajednice BiH svake godine dobije oko 70 tona kurbanskog mesa, tako da svaki obrok sadrži ovu namirnicu.

- Hrana je ukusna, a jelovnik je raznovrsan. Ako je danas na meniju grah, sutra je bosanski lonac ili riža s mesom. Također, od mljekara dobivamo donacije u jogurtu i mlijeku pa i to podijelimo ili neko povrće. Imamo dobru saradnju s privrednicima - rekao je ef. Pezerović i dodao da korisnici nisu ograničeni količinom obroka tokom jednog dana.

Jedini obrok

Naime, svaki korisnik dobije onoliko hrane koliko može pojesti.

- Ako može pojesti tri tanjira, toliko će i dobiti. Isto tako, ako mu je malo hljeba, dobit će još krišku, dvije-tri, koliko god mu treba. Mnogi se vraćaju po nekoliko puta, a brojnim korisnicima, ovo je ujedno i jedini obrok u toku dana - rekao je ef. Pezerović.

70 tona kurbanskog mesa dobiju godišnje od Islamske zajednice BiH

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.