BIH

Iz Iraka sam jedva izvukao živu glavu

Sabahudin Baraković, vođa bh. deminera

E. Trako

19.8.2014

 

Sabahudin Baraković, vođa bh. deminerskog tima kompanije "NN Ivša", lično je iskusio teror “Islamske države”! Zadesio se u Iraku, gdje su džihadisti proglasili državu. Za "Avaz" je ispričao kako je jedva izvukao živu glavu.

Naime, naš tim deminera izvodio je radove na granici s Iranom i čistili su teren od  zaostalih mina iz osamdesetih godina kada je “Islamska država” počela s vojnim akcijama širom Iraka.

- Ostatak deminerskog tima bio je u BiH, pa sam bio sam. Kad su napadi postali svakodnevica, gledao sam kako da odem. Bio sam svjedok stradanja ljudi, civila... Na aerodromu u Sulejmaniji već je vladao vojni režim, kontrole su bile rigorozne. Izašao sam samo pomoću posebne kartice za strane radnike. Morao sam im pokazati i sve ugovore, da sam izvodio radove deminiranja - kaže Baraković i dodaje da je opremu morao žrtvovati jer je već bio uspostavljen vojni sistem na aerodromu.

 

120.000 kvadrata očistio bh. tim od mina

40.000 dolara ostao nenaplaćen ugovor

250.000 kvadrata ugovoreni novi posao

 

Da stvar bude gora, nisu uspjeli naplatiti ni ugovor vrijedan 40.000 dolara za ranije završene poslove. Bh. tim je izvršio deminiranje 120.000 kvadratnih metara na ovom području.

- Prekinute su operacije deminiranja u Kurdistanu. Još sam u kontaktu s njihovim predstavnicima. Namjeravamo ići ponovo, ali tek kada se situacija stabilizira. Čeka nas novih 250.000 kvadratnih metara terena - kaže naš sagovornik.





 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.