BIH

Šok zbog hapšenja boraca!

Sumnje da su učestvovali u ratnim zločinima

M. SMAJKIĆ

20.8.2014

 

Na više lokacija u Mostaru i okolini jučer ujutro oko pet sati pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su, prema nalogu Tužilaštva BiH, zbog sumnji da su učestvovali u ratnim zločinima nad Hrvatima u naselju Potoci, uhapsili E. Ć. (58), H. Č. (72), I. D. (59), S. K. (50) i M. K. (49).

Na ispitivanju

Kako saznajemo, riječ je o nekadašnjim pripadnicima Armije RBiH, i to Eni Ćuriću, Habibu Čopelju, Ibrahimu Demiroviću Hećimu, dr. Samiru Kresi i Mehi Kaminiću. Prema informacijama iz SIPA-e, uhapšeni se terete za individualnu i komandnu odgovornost te suučesništvo te će, nakon kriminalističke obrade, biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH.
 
Iz Državnog tužilaštva saopćeno je da su osumnjičeni, u svojstvu upravnika zatvora i vojnika Armije RBiH, uhapsili hrvatske civile koje su potom držali, mučili i zlostavljali u privatnim objektima “Omorikine” i “Skenderine”, kao i u logoru u školi u Potocima kod Mostara.

 

Očiti nesrazmjer
Očiti nesrazmjer u podignutim optužnicama i već izrečenim presudama budi sumnju u dobre i iskrene namjere Tužilaštva i njegovih političkih mentora.

 

- Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane - rečeno je iz Tužilaštva BiH.

Vijest o hapšenju ovih nekadašnjih boraca Armije RBiH šokirala je njihove saborce i ratne komandante. Predstavnici temeljnih boračkih udruženja HNK su povodom ovog događaja održali sastanak, nakon čega su plasirali saopćenje za javnost u kojem su naveli da u svakom slučaju i u svakom mogućem trenutku u potpunosti podržavaju rad pravosudnih organa, posebno kada se radi o procesuiranju počinjenih ratnih zločina.

Vranica i ostali

- U Hercegovini, a posebno u Mostaru, veliki je broj ratnih zločina koji do danas nisu procesuirani - Vranica, Heliodrom, Vojno, progoni i maltretiranje civila, upotreba živog štita... S obzirom na očitu manipulaciju stanjem u Mostaru, insistiramo na tome da se svi predmeti ustupe Državnom tužilaštvu, jer je lokalno pravosuđe dokazalo da je nesposobno i podložno političkim utjecajima (Vranica i ostali). Očiti nesrazmjer u podignutim optužnicama i već izrečenim presudama budi sumnju u dobre i iskrene namjere Tužilaštva i njegovih političkih mentora - navedeno je u saopćenju.

Iz HVIDRA-e HNK jučer su naveli da se ovaj slučaj odnosi na kraj juna i početak jula 1993. godine te da više od 20 godina čekaju na procesuiranje ovog zločina.

Zašto specijalci


- Svi uhapšeni su u svakom trenutku bili dostupni pravosudnim organima i nije bilo potrebe za ovom predstavom. Posebno je pitanje zašto je od jutros (jučer, op. a.) specijalna jedinica MUP-a HNK u punoj borbenoj gotovosti. Šalju li se Bošnjacima i danas poruke? Mostaru je potrebna istina - istakli su predstavnici boračkih udruženja HNK.

Način i vrijeme


Također, predstavnici boračkih udruženja istakli su da su još jedanput bili svjedoci zloupotrebe policijskog aparata, jer, kako su naveli, način i vrijeme hapšenja ne odražavaju pravo stanje stvari u Mostaru i Hercegovini.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.