BIH

Vejsil za hrabrost dobio orden američke vojske

Kako je borac Armije RBiH spašavao diplomate na Igmanu

E. DUVNJAK-ŠALAKA

21.8.2014

 

 

Borac Armije RBiH Vejsil Ibrahimović iz Hrasnice kod Sarajeva 1995. godine pokrenuo je akciju spašavanja američkih diplomata i francuskog vojnika iz prevrnutog i zapaljenog transportera na Igmanu.

Odati počast

Za to je, kao i nekoliko njegovih suboraca, pripadnika 104. viteške brigade, odlikovan. Danas živi od 326 KM penzije i svaki dan se pita zašto su borci zaboravljeni.   

- Svake godine 19. avgusta dođem na Igman da odam počast ljudima koje sam spašavao te 1995. Neke smo izvukli žive, ali su kasnije preminuli, a neki su na licu mjesta bili mrtvi. Nikada neću zaboraviti scenu spašavanja jednog nastradaloga koji je dopola gorio. Strašne su to stvari - počinje nam svoju priču borac Vejsil Ibrahimović.

Navodi da je na tom dijelu Igmana bio na položaju sa svojim saborcima i odjednom su čuli da se nešto prevrnulo. Potrčali su i vidjeli transporter koji je potom eksplodirao.  

Niko i ništa

- Vozili su se tim ratnim igmanskim putem u transporteru UNPROFOR-a i iz nekog razloga su se prevrnuli. Počeli smo izvlačiti unesrećene, a zatim praviti nosila od grana kako bismo ih iznijeli do ceste s koje će se nastaviti spašavanje. I sada su mi živa sjećanja na taj dan. Te iste godine američki general i komandant NATO-a za Evropu Vesli Klark (Wesley Clark) odlikovao nas je u komandi Prvog korpusa u Sarajevu. Tada smo bili heroji, nešto smo vrijedili, a poslije smo postali niko i ništa - kazuje nam Ibrahimović.

Ne mogu se gaziti najbolji sinovi ove zemlje
 
Dok ponosno pokazuje orden američke vojske, prisjeća se dana kada je na sve strane tražio posao, ali su sva vrata za njega bila zatvorena.

- Sada sam u penziji, ali boli činjenica da smo mi borci na margini društva. Ni sva priznanja ovog svijeta, odlikovanja, nisu dovoljna za dostojanstveniji život naše populacije. Bio sam četiri godine u ratu, a sada imam penziju 326 KM. Trebalo je iškolovati troje djece, ali, hvala Bogu, uspio sam u tome. Ali, ne mogu se gaziti najbolji sinovi ove zemlje, to nije dobro - rekao nam je Ibrahimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.