BIH

Iza djeda Mustafe ostali kitabi, obveznice, katalozi...

Penzioner Sejfudin Bećirović čuva vrijedne starine

H. ČALIĆ

21.8.2014


Penzioner Sejfudin Bećirović iz Brijesnice Velike u Doboj-Istoku čuvar je starina, posebno vrijednih dokumenata starih više stotina godina, koji su ostali poslije smrti djeda Mustafe Sejdinovića, poznatog efendije.

Staro posuđe  

Bećirović ljubomorno čuva vjerske knjige, obveznice, dividende, original poštanska pisma, kataloge stare stotinu i više godina, staro posuđe, a rado ih pokazuje prijateljima.

 

Obveznice, dividende, poštanska pisma

 

Sejfudinov djed Mustafa bio je dobrostojeći i cijenjen hodža. Prijepodne je držao časove vjeronauke za djecu, a popodne ih opismenjivao.

- Ponosan sam na djeda, jer je čuvao sve papire, kitabe...Bio je štediša Privilegovane agrarne banke u Beogradu, o čemu svjedoče originalni dokumenti, no, nažalost, nije stigao iskoristiti svoje dividende. Žao mi je što je poslije njegove smrti, 1951. godine, većina onoga što je čuvao, razneseno i izgubljeno - kaže Bećirović.

 

Katalog star više od stotinu godina

 

Otac je Sejfudina, kaže, napustio dok je imao tri mjeseca, a majka Hatidža se preudala šest godina kasnije. Navodi kako je očuh spiskao više od 40 dunuma zemlje i kilogram zlata, pa se tako istopilo djedovo bogatstvo, koje je godinama stjecao.

Srebreni sat

- Najviše mi je žao djedovog srebrenog džepnog sata, volio bih da ga imam, ne zbog srebra, već zbog uspomene - kaže Bećirović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.