BIH

Bričić: Za ovo što nam se desilo, kriva je nezainteresirana vlast

Nakon "Isowooda", i "Seming" se zbog poplava seli iz Poslovne zone

H. ČALIĆ

21.8.2014

 

Nakon odluke menadžmenta bosanskohercegovačko-holandske kompanije "Isowood", koja u gračaničkoj Poslovnoj zoni godinama uspješno proizvodi radne kuhinjske, multipleks ploče i podove, da se, zbog ogromne štete nastale tokom poplava u maju i avgustu ove godine, seli na drugu lokaciju, na isti potez odlučili su se i u metalnoj industriji "Seming".

Nema volje

U majskoj poplavi u ovoj kompaniji, koja je stradala i 2010. godine, kada je zapošljavala 22 radnika, štete su iznosile 620.000 maraka. One su tokom ponovne poplave u avgustu povećane za 70.000 KM.

Na tribini gračaničkih privrednika pod nazivom "Kako dalje" menadžer "Seminga" Abdulah Bričić za brojne probleme s kojima se ova kompanija od maja suočava, okrivio je sve nivoe vlasti, od lokalne do one na najvišem nivou, te javne institucije, poput Agencije za vodno područje Save i "Elektroprijenosa BH".

 

22 radnika firma je zapošljavala
5 radnika ostalo je nakon poplava
700.000 KM šteta u "Semingu"

 

- Od 2010., kada se desila prva velika poplava, zapošljavali smo 22 radnika i borili smo se, nikoga nismo molili za pomoć. Mislili smo da će se vlast, koja živi od nas, privrednika, opametiti pa stati s nama u prve redove u odbrani od poplava. Ima načina da se spasi Industrijska zona, ali nema volje.

Nikada do sada u poplavama nije plavljena fabrika namještaja "Jadrina", a sada je i ona bila pod vodom. Za to je kriva lokalna vlast, jer ništa nije poduzela da se produbi korito Sokoluše i da se uklone niski mostovi, koji su postali brane na rijeci. To rade tek sada, nakon što je rječica poharala "Jadrinu", "Plastex", "Dusa-komerc" - kaže Bričić.

Gotovi proizvodi

Ističe kako se više ne može sam nositi sa problemom poplava pa je pronašao novu lokaciju za fabriku. Umjesto 22, sada ima svega pet radnika, koji i danas čiste tone blata i mulja iz pogona, sa mašina i gotovih proizvoda.
 

Potrebna pomoć


Dio po dio "Seminga" selit će se na Straževac, malo mjesto dva kilometra od Gračanice. Ali, za taj potez potrebna je pomoć društva i države, a ako i ovog puta izostane, "Seming" će staviti ključ u bravu.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.