BIH

BiH prijeti gubitak stotina miliona eura

Evropsko upozorenje katastrofalno po BiH

M. Aš.

22.8.2014

Bosna i Hercegovina definitivno nije ispunila svoje obaveze iz Ugovora o Energetskoj zajednici (EZ), jer do 1. juna nije donijela zakon o plinu te odgovarajuću strategiju na državnom nivou, zbog čega joj prijeti gubitak stotina miliona eura namijenjenih za realizaciju projekata iz energetskog sektora.

janez-kopac-za-avaz-02-is

Kopač: Poslao pismo

Ovo se navodi u pismu upućenom bh. vlastima 18. jula, a u kojem su ih jasno upozorili predstavnici Energetske zajednice s Janezom Kopačem na čelu.

Prekršili obaveze

U pismu se ističe da bh. vlasti nisu implementirale nijednu od ključnih direktiva Energetske zajednice, koje se odnose na energetski sektor u BiH.

18. jula stiglo jasno upozorenje

Ovako odbijanje bh. vlasti da implementiraju svoje obaveze predstavlja nemogućnost da se implementira zakon EZ o plinu.

- Ako bi institucije Energetske zajednice tolerirale takvo ponašanje, onda bi prihvatile nedostatak volje i kapaciteta da se zaštiti osnova Evropske zajednice, implementacija evropskih zakona u EZ, te poštivanje prema obavezama koje su strane preuzele – navodi se u pismu.

Iz ove međunarodne institucije kazali su da su svjesni da se BiH kao ugovorna strana EZ  izdvaja kao ustavno veoma kompleksna, ali ističu da nedostaje volje da se sarađuje između entiteta, za šta postoje očigledni dokazi ne samo u EU.

- Ovo je frustrirajuće i za mnoge međunarodne organizacije i donatore u posljednjim decenijama. Jasno je da ugovorne strane ne žele ispoštovati preuzete obaveze. Zbog ovih razloga sekretarijat EZ predlaže Vijeću ministara Energetske zajednice da preuzme efektivne sankcije zbog kršenje ugovora - istaknuto je.

Posebno je naglašeno da BiH ne bi trebala biti omogućena nikakva pomoć za projekte iz oblasti energije.

Bez pomoći

- Zemlji koja konstantno i ozbiljno krši zakone ne bi trebala biti omogućena bilo kakva  finansijska pomoć. Sekretarijat predlaže Vijeću ministara EZ da od ugovornih strana i institucija suspendira svu finansijsku pomoć namijenjenu vlastima i kompanijama u BiH za sve navedene projekte na period od jedne godine. Ističemo da će povlačenje pomoći utjecati samo na teritoriju BiH - upozoreno je.

U pismu se navodi da je suspenzija, djelimična ili cijela, odgovor na kršenje propisa. Sekretarijat poziva Vijeće ministara EZ da traži od EU da suspendira finansijsku pomoć BiH u energetskom sektoru na period od najmanje godinu dana.

Trenutne sankcije nedovoljne

Iz Energetske zajednicu naglasili su da sankcije koje su na snazi nisu dovoljne, jer daju vrlo ograničene moći Vijeću ministara Energetske zajednice.

 - S obzirom na to da konstantno krši ugovor, BiH ne bi smjela imati koristi od finansijskih pogodnosti povezanih sa sastancima EZ koje se tiču nadoknade putnih troškova. Iz tog razloga Sekretarijat EZ predlaže jednogodišnju suspenziju za sve bh. predstavnike koji koriste ove pogodnosti - navedeno je u pismu EZ.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.