BIH

Bakirov "El - Šidi" oteo posao "Radu" i "Skenderiji"

Usluge parkiranja pružat će "Sarajevo City Center"

E. Trako

24.8.2014

Služba za zajedničke poslove institucija BiH izabrala je punudu „Sarajevo City Centera" (SCC), u vlasništvu kontroverznog saudijskog investitora Sulejmana el-Šidija, bliskog prijatelja i navodno poslovnog partnera Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i zamjenika predsjednika SDA, kao najpovoljniju, te će 250 službenih vozila uskoro preseliti na parking SCC-a.  

Ogorčeni odlukom

Istovremeno, ovaj posao će izgubiti Javno preduzeće „Rad", koje je prethodnih godina iznajmljivalo parking za službena vozila, u blizini zgrade Skupštine BiH, i na osnovu kojeg je prošle godine zaradilo oko 103.000 KM.

Također, kako saznajemo, El - Šidi je dobio posao, iako je ponuda KSC "Skenderija" bila jeftinija za 50.000KM!

parking-institucije-bih5mk

„Rad" dosad pružao uslugu parkiranja

Iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH za „Nezavisne novine" kazali su da je tržni centar El-Šidija zakonito izabran kao najpovoljniji ponuđač.

S druge strane, Hajriz Bećirović, direktor KSC Skenderija, nije krio ogorčenje ovom odlukom. U izjavi za „Avaz" najavio je da će se žaliti na odluku Službe za zajedničke poslove.  

- Nas su odbili, jer im je El-Šidi kao povoljniji, iako je skuplji 50.000 KM, ako gledamo na godišnjem nivou. Ne razumijem gdje je tu logika - pita se Bećirović.

bakir-izetbegovic-sulejman-al-sidi

El-Šidi i Izetbegović: Prijatelji i partneri

Inače, "Rad" je ponudio pet , Skenderija tri, a El-Šidi 3,50 KM za dnevni parking po vozilu. Međutim, ni najniža ponuđena cijena Centru "Skenderija" nije pomogla da dobije posao.

- Navodno je odlučilo to što smo mi udaljeniji 200 metara u odnosu na El-Šidi. O kakvim se kriterijima tu radi, meni stvarno nije jasno. "Skenderiji" je potrebna svaka marka, ali nekom nije u interesu da se nama da taj parking - zaključuje Bećirović.

Rukovodilac Radne jedinice za saobraćaj u mirovanju "Rada" Dino Hadžihasanović kazao nam je da ovo preduzeće nije imalo zakonsku osnovu da ponudi nižu cijenu.

hajriz-becirovic

Bećirović: Žalit ćemo se

- Da smo dali nižu cijenu, to bi onda bilo nezakonsko poslovanje. Morali smo dati onu cijenu za koju nas obavezuje resorno kantonalno ministarstvo. Ako se poštuje zakon, onda nema govora o nižim ponudama - pojasnio je Hadžiosmanović.

Atraktivne lokacije

Ovo nije prvi put da El-Šidi, zahvaljujuću bliskim vezama i političkoj podršci Bakira Izetbegovića dobija prednost prilikom dobivanja poslova u odnosu na ostale ponuđače, ali i mogućnost da se za mizerne iznose domogne najboljih lokacija usred Sarajeva, kao što je ona Marindvoru, na kojoj je izgrađen SCC.

Privatizacija „Magrosa", putem koje se El-Šidi domogao atraktivne lokacije istražuje, Kantonalno Tužilaštvo Sarajevo, baš kao i prodaju kultnog hotela „Bristol", kojeg se El-Šidi domogao za šest miliona KM, iako je nešto ranije u njegovu adaptaciju Zavod za izgradnju KS uložio pet miliona maraka.

  • 5 KM za dnevni parking po vozilu ponudio "Rad"
  • 3,5 KM za dnevni parking po vozilu ponuda El-Šidija
  • 3 KM za dnevni parking po vozilu ponuda KSC "Skenderija

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.