BIH

Krivične prijave Nikšiću i Đurić!

Premijer i ministrica oglušili se na sudsku presudu

E. Trako

24.8.2014

Advokat Kadrija Kolić podnio je krivične prijave protiv Nermina Nikšića (SDP), premijera Federacije BiH, i Branke Đurić (SDP), ministrice turizma i okoliša, jer su se oglušili na pravomoćnu presudu Općinskog suda u Sarajevu da na mjesto stručnog savjetnika u Ministarstvu turizma i okoliša vrate Sandu Redžić, koju je Đurić nezakonito smijenila u aprilu 2011. godine!

Krivično djelo

Općinski sud u Sarajevu 9. juna donio je pravomoćnu presudu kojom se nalaže povratak Sande Redžić na posao i da joj se isplati 35.800 KM na ime plaća i ostalih troškova.

faksimil-presude

Faksimil presude Općinskog suda u Sarajevu od 9. juna

Advokat Kolić je o svemu obavijestio Nikšića, ukazujući na ocjenu Suda da je ministrica Đurić samovoljno i bez ikakve procedure dala otkaz stručnoj savjetnici i na taj način zloupotrijebila svoj položaj. No, nikakvog odgovora i reakcije nije bilo iz njegovog ureda.

branka-djuric

Đurić: Otpustila Redžića

Redžić je u izjavi za "Avaz" potcrtala i uloge Kaseme Ćatović i Nedeljka Babića iz Ministarstva turizma i okoliša te Ismeta Pelaka, federalnog inspektora, u izvršenju ovog krivičnog djela, odnosno u pripremi njenog otkaza.

- To je organizirana kriminalna grupa, u sprezi s federalnim premijerom. Ćatović je lagala o mom zaposlenju, a Babić mi je rekao da je njegov zadatak da me otjera iz Ministarstva. Pelak, koji je "utvrdio" da ne ispunjavam uvjete za zaposlenje, ignorirao je rješenje o mom imenovanju u povjerenstvo za izradu prijedloga o turističkim zajednicama i promicanju turizma, koje je potpisao tadašnji ministar Nevenko Herceg (HDZ BiH) - kaže Redžić.

Turističko vijeće

Redžić smatra da je ona aktuelnoj ministrici postala problem onog momenta kada je zatražila da joj se dostavi pregled projekata i utrošenih sredstava te da sada na sve načine opstruira njen povratak na posao upravo iz tog razloga.

sanda-redzic

Redžić: Ćatović je lagala

- Nakon pet mjeseci turističke zajednice šalju mi odgovor da su te novce raspoređivale, ali opet se ne vidi u što je utrošeno 15 miliona KM! Onda sam pronašla da su troškovi rada tijela turističkih zajednica ostvareni u iznosu od 645.744 KM. Taj novac dijeli 11 članova turističkog vijeća, među kojima je i Nedeljko Babić - kaže Redžić.

 

Svi su uvezani

 

Ministarstvo turizma i okoliša, prema riječima Sande Redžić, na godišnjem nivou upravlja s oko 15 miliona KM.

- Ljudi misle da nema novca u turizmu. Vjerujte da ima. Njih niko ne kontrolira, rade šta hoće. Još veći problem predstavlja to što su svi uvezani - dodaje Redžić.

Ocjena Suda

Nakon pet mjeseci turističke zajednice šalju mi odgovor da su te novce raspoređivale, ali opet se ne vidi u što je utrošeno 15 miliona KM, kaže Redžić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.