BIH

Penzioneri traže da im vlasti barem plate dio troškova ukopa

Nemaju novca ni za pristojnu dženazu

E. DUVNJAK-ŠALAKA

25.8.2014

Savez udruženja penzionera FBiH tražit će od Federalne vlade SDP - SDA odnosno Federalnog zavoda PIO/MIO da subvencionira sa po 500 maraka ukop penzionera.

Razlog je što veliki broj penzionera već godinama nema novca ni da plati dostojanstvenu dženazu, upozorava Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza.

Mjesečna izdvajanja

- Članovi udruženja širom FBiH na mjesečnom nivou izdvajaju za članarinu od dvije do pet KM, ovisno o mogućnostima. Tako da, kada penzioner umre, njegova porodica dobiva novac od članarine za ukop, a to se kreće od 300 do 500 KM, a negdje i više. Ali to nije dovoljno. Zato ćemo u svoje zahtjeve prema Vladi FBiH uvrstiti i da pomaže kod ukopa penzionera - govori nam Rapa.

Brojke

390.000 penzionera u FBiH
230.000 ima penzije od 326 KM
2.000 KM košta najjeftinija dženaza u Sarajevu
3.000 KM košta najjeftinija sahrana   

Upozorava da na hiljade penzionera nemaju od čega živjeti, a kamoli da izdvoje novac vlastiti ukop.

- Ne hrane oni samo svoju djecu već i unučad koja nemaju posla u ovoj zemlji. To je sramotno, pa još i da nemaju za dženaze - poručuje Rapa.  

Iz Udruženja penzionera/umirovljenika općine Tuzla podržavaju ovaj zahtjev.

Prioritetno pitanje

- Godišnje u Federaciji BiH umre oko 11.000 penzionera. Ako bi Zavod PIO/MIO subvencionirao ukop sa po 500 KM, to nisu neka velika sredstva za njih, a penzionerima bi puno značilo. To je, zaista, jedno od prioritetnih pitanja i, ukoliko se Vlada FBiH ogluši na zahtjeve, među kojima je i ovaj o posmrtninama, postoji mogućnost ponovnog aktiviranja protestnih okupljanja - poručio je Fadil Kunto, predsjednik Udruženja.  

Traže sastanak s Nikšićem

Ove sedmice, kao što smo već ranije pisali, predstavnici penzionera očekuju sastanak sa premijerom FBiH Nerminom Nikšićem (SDP).

Na sastanku bi se razgovaralo o penzionerskim zahtjevima u čijem se vrhu nalazi povećanje penzija za pet posto. Takođe, penzioneri traže kraći rok isplate penzija, bolju zdravstvenu zaštitu za ovu populaciju. Insistiraju i na većem angažiranju Vlade FBiH na rješavanju problema nezaposlenosti, rada na crno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.