BIH

Nadamo se da će izbori u oktobru donijeti nove snage

Premijeri regiona danas s Angelom Merkel

Amil DUČIĆ

28.8.2014

Uoči današnje konferencije o zapadnom Balkanu, koja okuplja premijere, ministre vanjskih poslova te privrede zemalja u regionu, među kojima je i BiH, jučer je u Berlinu organiziran brifing za novinare.

Ubrzano u EU

Visoki zvaničnik vlade Njemačke kazao je da je današnja konferencija, koju organizira kancelarka Angela Merkel, jasan signal da je zvaničnom Berlinu, uprkos činjenici da je izuzetno angažirana na mnogim svjetskim žarištima poput Ukrajine, Rusije, Gaze i Iraka, veoma stalo da zemlje zapadnog Balkana ostvare potreban progres ka Evropskoj uniji.

Govoreći o BiH, ovaj njemački zvaničnik izjavio je kako se nada da će izbori u oktobru donijeti nove snage s kojima Njemačka, a pogotovo EU, može raditi na ubrzanom priključenju naše države Uniji.

- Uprkos impulsima koji dolaze iz EU, ne može se postići progres ako politički lideri čije stranke budu u vlasti sami ne preuzmu zadaću da zemlju vode evropskim putem. Naravno, mi nećemo stati na iznalaženju rješenja o tome kako deblokirati procese u BiH - kazao je on.

Usaglasiti stavove

Također, dotakao se i gradnje Jadransko-jonske ceste, kazavši da se nada da će usaglašeni stavovi između BiH, Hrvatske, Albanije i Crne Gore na konferenciji biti pretočeni u konkretnu realizaciju ovog projekta.

Vojska Njemačke protiv Islamske države

Zvaničnik njemačke vlade podsjetio je da će se u Bundestagu, samo nekoliko dana nakon konferencije o zapadnom Balkanu, Njemačka izjašnjavati o angažmanu vojnih snaga protiv terorističke Islamske države, što predstavlja najveći vojni angažman ove zemlje od Drugog svjetskog rata.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.