BIH

Ministar Čamber savjetnicima nezakonito isplatio 63.243 KM

Revizori ukazali na brojne nepravilnosti

M. AŠČIĆ

28.8.2014

Vjekoslav Čamber, federalni ministar rada i socijalne politike, nezakonito je isplatio svojim savjetnicima iz budžeta FBiH čak 63.243 marke, utvrdili su revizori u izvještaju o poslovanju ovog ministarstva za prošlu godinu.

Bez uvjeta

Indikativno je da je Čamber ova sredstva isplatio osobama koje uopće nisu ni ispunjavale uvjete da budu imenovane za pozicije savjetnika.

Revizori su utvrdili da su 2013. godine poslove savjetnika ministra Čambera obavljale dvije osobe koje ne ispunjavaju uvjete utvrđene Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji.

revizija-camber0000

Revizori ukazali na očito kršenje propisa

Riječ je o savjetniku ministra za oblast penzijskog i invalidskog osiguranja koji je imenovan  2012. godine, a kojem je na ime bruto plaće, naknada na plaću i naknada troškova zaposlenih za 2013. isplaćeno 46.868 KM.

116.286 KM izdaci po osnovu ugovora o djelu
23.078 KM potrošeno na mobilni telefon

 - Savjetniku za oblast rada i zapošljavanja koji je imenovan u septembru 2013. godine, a nije ispunjavao predviđene uslove, na ime bruto plaće, naknada plaće i naknada troškova zaposlenih isplaćeno 16.375 KM. S obzirom na navedeno, ne može se potvrditi isplata sredstava iz budžeta FBiH za 2013. godinu u iznosu od 63.243 KM - utvrdili su revizori.

Utvrđeno je da je Čamber za savjetnika iz oblasti rada i zapošljavanja imenovao osobu koja je 25. jula prošle godine završila studij sportskog menadžmenta, a samo mjesec kasnije, 28. avgusta, postavljena je za savjetnika.  

Radno iskustvo

Revizori su, naime, konstatirali da za savjetnika ministra može biti imenovana osoba koja ima visoku stručna spremu s najmanje pet godina radnog iskustva i položenim stručnim ispitom.

Kada su u pitanju izdaci po osnovu ugovora o djelu, oni su iskazani u iznosu od 116.286 KM (bruto iznos 137.327 KM). Ali, revizori nisu mogli potvrditi da su poduzete adekvatne aktivnosti radi smanjenja i izdataka po navedenom osnovu.

Koristili privatna vozila, a uzimali naknade

Zaposlenici su za potrebe službenog puta koristili privatni automobil, a u pojedinim slučajevima bez prethodno odobrenog službenog naloga od ovlaštene osobe, utvrdili su revizori.

Za korištenje privatnog vozila u službene svrhe, radi odlaska na službeni put u Beč, isplaćene su 892 KM za prijeđeni 1.821 kilometar, a odlaskom u Beograd na ime troškova prijevoza isplaćene su 343 KM za prijeđenih 700 kilometara. Utvrđeno je da Ministarstvo posjeduje čak osam vozila.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.