BIH

Građani odgovorili da je policija najkorumpiranija

Ispitivanje javnog mnijenja

E. D. Š.

29.8.2014

Posljednja ispitivanja javnog mnijenja u organizaciji Centara civilnih inicijativa (CCI) pokazala su da je građanima BiH, umjesto zdravstva, na prvom mjestu po korumpiranosti policija. Zdravstvo je na drugom mjestu, a na trećem obrazovanje.

Također, vrlo malo građana u BiH, tek sedam posto, čulo je za postojanje Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH. To je rečeno na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu, u organizaciji CCI-ja.

- I mi smo se iznenadili rezultatima ispitivanja koja su rađena u julu. Pokazala su da oko 70 posto građana nije upoznato s tim da je posljednjih godina neko iz njihove blizine dao mito uposlenicima u zdravstvu. A 90 posto njih u posljednjih šest mjeseci nije dalo mito zdravstvenim radnicima - kazala je Majda Behrem-Stojanov, portparol CCI-ja.   

Na konferenciji su predstavljeni i rezultati monitoringa provođenja antikorupcijskih mjera u nekoliko institucija zdravstva u FBiH. Monitoring je urađen u sklopu projekta „Borba protiv korupcije u javnom zdravstvu“, koji finansira EU sa 111.370 eura.   

- Većina ciljnih institucija zdravstva u FBiH donijela je vlastite antikorupcijske planove, što je pozitivno. Institucije u RS nisu ih donijele, uz obrazloženje da ih ne obavezuje provođenje mjera definisanih državnom strategijom i akcionim planom. Najčešći oblici prijave neregularnosti građana u zdravstvenim institucijama jesu poštom i preko sandučića koji se nalaze u prostorijama ustanova - kazao je Zoran Adžaip, projekt-koordinator CCI-ja.  

Zdravstvene ustanove obuhvaćene monitoringom

Institucije obuhvaćene monitoringom bile su zavodi zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, ministarstva zdravstva KS, HNK i FBiH. Tu su i Ministarstvo zdravlja RS i Fond zdravstvenog osiguranja RS.    

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.