BIH

NATO: Hiljadu ruskih vojnika prešlo granicu

Svijet šokiran i zabrinut zbog invazije na suverenu državu

Redakcija

29.8.2014

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko kazao je da su ruske trupe ušle na istok zemlje i izvele invaziju. Porošenko je odgodio sve svoje obaveze i sazvao hitno zasjedanje ukrajinskih sigurnosnih službi, a pozvao je i na diskusiju o krizi u Vijeću sigurnosti UN-a.

Zauzeli grad

On je kazao da su ruske snage ušle u Novoazovsk, ključni grad na istoku zemlje. Proruske snage sada potencijalno mogu ugroziti Mauripolj, lučki grad na obali Azovskog mora. Ukrajinske vlasti saopćile su da se vojska povukla iz Novoazovska da bi se sačuvali životi vojnika i da je u toku njihovo pregrupiranje u Mauripolju.

Andrej Kelin, stalni izaslanik Rusije u OSCE-u, izjavio je jučer da ruska vojska i njena oprema nisu angažirani u sukobima u Ukrajini.

Jučer je više zapadnih zvaničnika navelo da je Rusija direktno umiješana u eskalaciju sukoba na istoku Ukrajine. Američki ambasador u Ukrajini Džefri Pajet (Geoffrey Pyatt) izjavio je da je Rusija "direktno umiješana" u borbe proruskih pobunjenika i snaga ukrajinske vlade na istoku zemlje.

- Veći broj ruskih vojnika direktno je uključen u borbe na ukrajinskoj teritoriji - napisao je Pjat na Twitteru.

On je dodao da je Moskva nedavno na istok Ukrajine poslala svoj sistem protivavionske odbrane, uključujući Pancir S1 - mobilni artiljerijski protivavionski sistem zemlja-zrak s raketama kratkog do srednjeg dometa.

Jedan zvaničnik NATO-a izjavio je jučer da se više od hiljadu ruskih vojnika trenutno bori na ukrajinskoj teritoriji, posebno u oblasti Novoazovska. Poljski premijer Donald Tusk izjavio je da, na osnovu obavještajnih informacija NATO-a i Poljske, postoje dokazi da su regularne jedinice ruske armije aktivne u Ukrajini.

Šef švedske diplomatije Karl Bilt (Carl Bildt) napisao je na svom Twitter nalogu da se sada "jasno vidi borba između Rusa i ukrajinskih snaga na istoku Ukrajine". Francuski predsjednik Fransoa Oland (Francois Hollande) izjavio je da je prisustvo ruskih vojnika na istoku Ukrajine neprihvatljivo.

30. avgusta vanredni sastanak EU o Ukrajini

- Ako se pokaže da su ruski vojnici na ukrajinskoj teritoriji, to se ne bi moglo tolerirati, to bi bilo neprihvatljivo - rekao je Oland u Parizu.

Litvanija je jučer optužila Rusiju da provodi "očiglednu vojnu invaziju" u Ukrajini i zatražila sastanak Vijeća sigurnosti UN-a o ovoj temi. Vilnius je pozvao Rusiju da "hitno povuče svoje oružane snage i opremu sa suverene ukrajinske teritorije".

- Litvanija oštro osuđuje očiglednu invaziju oružanih snaga Ruske Federacije na teritoriju Ukrajine i poziva Vijeće sigurnosti UN-a da odmah ispita ovaj predmet - saopćilo je litvansko ministarstvo vanjskih poslova.

Nove sankcije  

Evropa treba odgovoriti na očiglednu eskalaciju sukoba u Ukrajini tako što će se na samitu EU tokom vikenda saglasiti s uvođenjem novih sankcija Rusiji, smatraju dva poslanika iz Kršćansko-demokratske unije (CDU), stranke njemačke kancelarke Angele Merkel, Norbert Retgen (Roettgen) i Andreas Šokenhof (Schokenhof).

I sami proruski militanti potvrdili su informacije o direktnoj ruskoj umiješanosti u sukob. Premijer samoproglašene Narodne republike Donjeck Aleksander Zakarčenko
izjavio je da "pripadnici ruske vojske tokom odsustva dolaze da se bore protiv ukrajinske vojske", objavila je ruska državna televizija. On je kazao da se tri do četiri hiljade ruskih dobrovoljaca bori na strani lokalne milicije.

Evropska unija zabrinuta

Evropska unija veoma je zabrinuta zbog informacija o situaciji na istoku Ukrajine i smatra da treba pronaći političko rješenje za krizu, izjavila je Maja Kocijančič, portparol visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnosti Ketrin Ešton (Catherine Ashton).

- Ozbiljno smo zabrinuti zbog posljednjeg razvoja događaja, a posebno zbog informacija s terena - izjavila je Kocijančič.

Ambasador Ukrajine pri EU Konstjantin Elisejev zatražio je održavanje vanrednog sastanka Evropskog vijeća 30. avgusta o situaciji u Ukrajini, kao i vojnu i tehničku pomoć Unije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.