BIH

Imenovanja u KCUS-u proveli bez javnog konkursa

UO na nezakonit način izmijenio Pravilnik o radu

A. NUHANOVIĆ

29.8.2014

Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), bez konsultacije sa Sindikatom KCUS-a, na nezakonit način početkom avgusta promijenio je Pravilnik ove medicinske ustanove, otkriva „Dnevni avaz".

Sistematizacija mjesta

U novom Pravilniku o radu izmjene se odnose na član 1, prema kojem članovi UO u strukturu Uprave bolnice postavljaju medicinskog direktora, bez javnog konkursa i tabelarnog prikaza sistematizacije radnih mjesta, disciplina, instituta i klinika.

U novom izmijenjenom Pravilniku o radu donesena je odluka da se spoje Ginekologija i Pedijatrija. Kako saznajemo, za direktoricu će biti imenovana Senka Dinarević-Mesihović.

- Medicinski direktor ima mandat četiri godine s neograničenim brojem reizbora te se bira bez javnog i internog konkursa. On odgovara samo Upravnom odboru, a ne direktoru KCUS-a. Zasigurno je da će na to mjesto, iako KCUS ima već osam direktora disciplina te četiri savjetnika, biti imenovan čovjek blizak SDP-ovom direktoru KCUS-a Damiru Aganoviću - tvrdi naš izvor iz KCUS-a.

Pojašnjava i da je na nezakonit način formiran Etički komitet KCUS-a te da je upotpunjen mimo konkursne procedure.

- Članovi se trebaju birati konkursom, a u Etičkom komitetu KCUS-a već su stavili ministra Rusmira Mesihovića, predsjednika UO KCUS-a Mehmeda Gribajčevića, direktora KCUS-a Damira Aganović, radiologa Fahrudina Smajlovića, savjetnika generalnog direktora KCUS-a Ademira Spahića. Ne postoji u svijetu etički komitet u zdravstvenoj instituciji u kojem sjede generalni direktor, predsjednik UO i resorni ministar. Ovo su čiste malverzacije - tvrdi naš izvor.  

Nove pozicije
 
Dodaje da je upravo zbog novih pozicija i imenovanja mimo konkursne procedure direktor Aganović napustio svoju dosadašnju kancelariju te prešao u TEB zajedno sa šeficom svog kabineta Selmom Komilijom i pravnicom Dijanom Kreho.

Naš izvor tvrdi da se Aganovićeva kancelarija sada nalazi u prostorijama Munevere Mrzić, direktorice nemedicinskih disciplina, te da će njegovu raniju kancelariju preuzeti novoimenovani medicinski direktor.

Klinički centar bez komentara

Šefica Službe za odnose s javnošću KCUS-a Azra Dedajić kazala nam je da nema komentara na navode da je Upravni odbor na nezakonit način izmijenio Pravilnik o radu KCUS-a te da su bez konkursa imenovani članovi Etičkog komiteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.