BIH

Pustite nas da živimo!

Povratnici se žale na komšije srpske nacionalnosti

E. Trako

29.8.2014

Supružnici Sabid i Amra Golo, povratnici u naselje Kijevo kod Trnova, u Republici Srpskoj, požalili su nam se da pojedine komšije Srbi godinama provode torturu nad njima, a sve, kako tvrde, da bi ih otjerale iz prijeratnog doma.

Izgubila bebu

Sabid Golo tvrdi da je doživljavao brojne neugodnosti, da su mu rušili ogradu, provaljivali vrata na kući iz koje je u više navrata sve odneseno, trovali psa i kokoši, a više puta oštećen mu je i automobil.

Tvrdi da komšijama smeta i to što je bio borac Armije RBiH, što ponekad klanja na balkonu...

- Vratili smo se na svoju zemlju, u svoju kuću, i želimo normalno živjeti. Jednostavno, izgleda da mi nismo dobrodošli na tlo RS - kaže Golo na početku razgovora.

golo-sabit-3-ff

Slomljena vrata na kući

Naš sagovornik tvrdi da i policija u Trnovu ne želi reagirati u skladu sa zakonom, jer, kako kaže, i kada policajci dođu, naprave zapisnik i na tome se sve završi.
 
- Ne želim nikoga optuživati, samo tražim od policije i od pravosudnih organa RS da nam pomognu i zaštite nas. Kad god nismo u kući, dogodi nam se neka šteta - naglasio je Golo.

Ako se situacija ne poboljša i ne zaustave se huškački napadi i zastrašivanja, ovi povratnici upozoravaju da će se odseliti, jer nemaju drugog izbora, pa makar bili i na ulici.

- Bila sam trudna i prije pet godina sam izgubila bebu, a dosta je i ova situacija u kojoj se nalazimo utjecala. Ne znamo kome više da se obratimo - ističe Amra Golo.  

Uvijek reagirali

Komentar smo tražili od Centra za javnu bezbjednost (CJB) Istočno Sarajevo, gdje su nam kazali da su policajci uvijek reagirali i izlazili na teren, i to nekoliko puta.

- Dolazio je taj čovjek ovdje u Centar, primali su ga i načelnici i zamjenici. Mislim da tu postoje sukobi s komšijama. Koliko znam, policija se uvijek odazivala i uvijek izlazila na lice mjesta, na bezbroj poziva. Što se tiče onoga što su policajci trebali uraditi, to je sigurno odrađeno - kazala je Danka Tešić, portparol CJB Istočno Sarajevo.

Tražili im dozvolu za psa

golo-sabit-9-ff

Pas im čuva kuću

Zbog čestih pljački porodične kuće Sabid i Amra Golo nabavili su i psa kako bi zastrašio provalnike i eventualno ih spriječio u njihovoj nakani.

- Ranije nam je pas otrovan. Drugi dan je odmah policija došla i tražila dozvolu za novog psa. Neko nas je prijavio da nemamo dozvolu za njega. A kada ih mi zovemo jer nam je načinjena šteta na kući, neće ni da dođu kako bi napravili uviđaj, a kamoli nešto više - tvrde naši sagovornici.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.