BIH

Trajni trag prijateljstva

Roland Žil

S. NUMANOVIĆ

31.8.2014

Ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini Roland Žil (Gilles) odlazi s ove pozicije.  Mandat je proveo u svakodnevnim druženjima s običnim ljudima, ali i političarima i zvaničnicima ove zemlje.

Zdrav život

Žil ostaje upamćen i po čestim turama širom BiH na biciklu, sportskim nadmetanjima i zdravom životu koji propagira. Kako je najavljeno, na biciklu će se, u pratnji supruge i prijatelja, 1. septembra iz BiH vratiti i u svoju zemlju.

No, nije to jedino po čemu je ambasador Žil ostavio trajan trag u našoj zemlji. Odmjereno, sa stilom, ali jasno i vojnički odlučno, Žil je uvijek govorio o problemima u BiH, angažirao se na traženju rješenja, postojano radio na održavanju i jačanju interesa zvaničnog Pariza za situaciju u BiH.

Njegova je zemlja bila među vodećima u obilježavanju stotinu godina od početka Prvog svjetskog rata, naprimjer. Francuska je stala na čelo kolone zemalja koje su pohrlile u pomoć BiH tokom razornih majskih poplava. Francuska se čvrsto u okvirima Vijeća za provedbu mira, ali i unutar EU, bori za evropsku perspektivu BiH...

Ako se gleda učinak, Žil je za BiH u mandatu ambasadora Francuske uradio više nego brojna svita političara koji su na vlasti u ovoj zemlji već više od 20 godina!

Njegov glas za BiH bio je prijateljski, a briga bezmalo očinska.

- Očuvanje integriteta, jedinstva i stabilnosti BiH je prioritet - poručivao je često u svojim istupima tokom mandata. Uporno se trudio da produbi ekonomske odnose svoje domovine i BiH te radio na konkretnim projektima poput osnivanja poslovnog kluba između francuskih i bosanskih ekonomskih aktera.

Bon Voyage

Sveprisutan, agilan, dobronamjeran, ambasador Žil nedostajat će brojnim prijateljima koje je stekao u našoj zemlji. Vijest da će iz BiH krenuti biciklom nije nikakvo iznenađenje za one koji ga iole poznaju. Putovanje koje će trajati 15 dana ostavit će još jedan trag produbljene veze Francuske i BiH.

Znajući ga, ne treba se iznenaditi kada za godinu, dvije, pet... Žil ponovo, okružen brojnim prijateljima, osvane na biciklu u BiH, u nekoj novoj misiji.

Bon Voyage, Monsieur l'Ambassadeur!

Armijski general

Ambasador Žil rođen je 7. februara 1954. u gradu Albi. U njegovoj biografiji stoji da je diplomirao kao najbolji u klasi na vojnoj školi, da je armijski general, da je službovao kao šef eskadrona žandarmerije u Kamerunu te da je, između ostaloga, i nosilac ordena Viteza legije časti.

Od septembra 2010. bio je na dužnosti ambasadora u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.