BIH

Zbog SDP-ovih opstrukcija ključni član Zakona o zaštiti žiranata moći ćemo vratiti tek u narednom mandatu

Zastupnica SBB-a u Federalnom parlamentu Aida Čikić

S. MUHIĆ

31.8.2014

Zakon o zaštiti žiranata u FBiH, koji je inicirala zastupnica Saveza za bolju budućnost BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Aida Čikić, nakon što je u decembru prošle godine usvojen, u „Službenim novinama FBiH“ objavljen je, ali s potpuno drugačijim tekstom, što je učinjeno pod vrlo sumnjivim okolnostima.

Izmjene i dopune

Čikić podsjeća da je u tekstu Zakona koji je objavljen u „Službenim novinama“ izostavljen najvažniji član koji nalaže da se trenutni kreditni ugovori u roku od dva mjeseca moraju uskladiti s odredbama Zakona o zaštiti žiranata.

Upravo ta „greška“ onih koji su objavljivali tekst Zakona trebala bi biti predmet ispitivanja istražnih organa, jer je “pokvarila” suštinu Zakona.

S obzirom na to da zbog strašnih procedura nije bilo drugog načina za ispravku, Čikić je bila primorana predlagati izmjene i dopune Zakona da bi se njegov najvažniji član, koji je izostavljen u „Službenim novinama“, ponovo usvojio.

aida-cikic

Čikić: Ima posla i za istražne organe

- U tom članu govori se o tome da se odredbe Zakona moraju primijeniti na kreditne ugovore koji su još na snazi. Upravo ta odredba spašavala je veliki broj ljudi koji trenutno otplaćuju tuđe kredite. Nakon toga, bili smo prisiljeni uraditi izmjene i dopune Zakona. Međutim, na kraju su glavnu opstrukciju donošenja izmjena, prema kojima bi izbačeni član bio vraćen u Zakon i žiranti spašeni, proveli poslanici SDP-a, ali i nekih drugih stranaka, koji su u trenutku glasanja na čudan način “nestali” iz sale - ističe Čikić.

Dugi prsti

No, prema njenim riječima, iako je potrošila već jedan mandat u borbi za usvajanje Zakona o zaštiti žiranata, spremna je na to potrošiti i naredni. Budući da je očito da vladajuća parlamentarna SDP - SDA većina neće stati u zaštitu žiranata, Čikić najavljuje da će prvi zakon koji će predložiti nakon oktobarskih izbora biti upravo ova odredba.

- Pitam se, koliko su dugi prsti bankara i kako se mogla desiti takva krucijalna greška u tekstu koji je usvojen i tekstu koji je objavljen u „Službenim novinama“?! Bankari i ostali koji su bili protiv Zakona imputirali su nam da želimo retroaktivnost, ali to nije istina, mi želimo samo to da se ovaj zakon aktivno provodi, da se prestanu opterećivati žiranti, a da banke dugove naplaćuju od pokretne i nepokretne imovine glavnog dužnika - kaže Čikić.

Dok se ključni član Zakona ponovo ne usvoji, ona je pozvala žirante da se, u svakom slučaju, pozivaju na postojeći Zakon o zaštiti žiranata FBiH, jer, i pored opstrukcija, banke već sada građanima daju kredite bez žiranata.

- I time su banke pokazale svoju kontradiktornost i to da ne trebaju naplaćivati aktivne kredite od žiranata - zaključuje Čikić.

- Bojim se sprege bankara, tužilaštva i sudova. Vrlo je sumnjivo to da ljudima i dalje stižu čak i zabilješke na imovinu, iako je ovaj zakon u svim svojim odredbama veoma jasan - ističe Čikić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.