BIH

Ahmet Karabegović ne spava jer nije našao sina

Obilježen Međunarodni dan nestalih osoba

J. GAZIJA - M. H. - M. D. - M. A.

31.8.2014

Članovi porodica koji još traže posmrtne ostatke svojih najdražih širom BiH, obilježili su jučer i u Sarajevu 30. avgust, Međunarodni dan nestalih osoba.

Prema riječima Klaudije Kuljuh iz Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), na ovaj način porodice nestalih uz pomoć ICMP-a i USAID-a skreću pažnju javnosti na svoj problem.

Primjer Kalinovika

- U BiH je nakon rata bilo 30.000 nestalih, do sada je pronađeno više od 22.000 i još se traži oko 8.000 nestalih. Procent pronađenih osoba jeste velik, ali kada uzmete u obzir da najmanje deset srodnika još nema informaciju o svojim nestalima, dolazite do oko 100.000 ljudi koji su direktno pogođeni ovim problemom. Ovaj dan prilika je da pozovemo javnost, širu i lokalnu zajednicu da pomognu porodicama ako postoji bilo kakva informacija ili trag što bi doveli do pronalaska ostataka njihovih članova - kazala je Kuljuh.

Kemal Pervan, predsjednik Udruženja "Istina - Kalinovik 92", rekao je da je veliki broj porodica pozvan da obilježi Međunarodni dan nestalih, ali da su se zbog dugog procesa traženja nestalih porodice u manjem broju odazvale.

dan-nestalih8

Poziv široj zajednici upućen i iz Sarajeva 

- Država i njene institucije zakazale su u pronalasku nestalih. Potpisivanjem Deklaracije, nadam se da će se ubrzati proces traženja nestalih. Na području Kalinovika tražimo 42 osobe, lokalne vlasti uz dobru volju mogu nam pomoći da pronađemo nestale - kaže Pervan.

Podrška Iračanki

Ahmet Karabegović iz Foče obolio je od karcinoma, a od 1992. godine do danas ne zna ništa za nestalog sina Amera.

- Hiljadu puta obraćao sam se Institutu za nestale osobe, Amoru Mašoviću. Posljednji put sina sam vidio za Bajram 1992. godine, kada se i prijavio u vojsku. Zarobili su ga četnici i odveli u Kaznenopopravni dom u Foči i od tada mu se gubi svaki trag. Noćima ne mogu spavati jer ga nisam pronašao - plačući nam je kazao Karabegović.

Porodicama nestalih pridružila se i grupa od 14 Iračanki koje i same traže svoje nestale.

Zahtjevi porodica

  • Da se ubrza proces pronalaska i identifikacije nestalih
  • Da vlasti na nivou BiH usvoje 30. avgust kao dan sjećanja na sve nestale osobe u BiH i da se ozbiljno uključe u njegovo obilježavanje
  • Da vlasti provedu Zakon o nestalim osobama BiH radi osiguravanja finansijskih i tehničkih uvjeta za obilježavanje 30. avgusta
  • Da vlasti u BiH, a naročito Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, pripreme izvještaj o implementaciji Zakona o nestalim osobama BiH u proteklih 10 godina, a da svakog 30. avgusta podnesu izvještaj

U Hercegovini se traga za još 720 nestalih

s-spanskog-trga

Sa Španskog trga: Članovi porodica ostavljali poruke

Na mostarskom Španskom trgu jučer su, u organizaciji ICMP-a, članovi porodica iz Hercegovine, koji duže od 20 godina tragaju za kostima svojih nestalih, obilježili Međunarodni dan nestalih osoba. U Hercegovini se traga za 720 ljudi.

Na maketi od stiropora, koja je bila simbol nestalih, članovi porodica lijepili su svoje poruke kojima su, između ostalog, tražili od nadležnih institucija BiH i regije da se aktivnije uključe u proces traženja nestalih i time okončaju njihovu višegodišnju patnju.  

Ibrahim Ćatić od prestanka ratnih sukoba traži kosti majke Šaćire, koja je, s još 30 osoba, nestala u ljeto 1994. godine u selu Žulje kod Nevesinja.

- Svi smo odgovorni pred Bogom i žrtvama da se više angažujemo u pronalasku tijela nestalih, jer oni zaslužuju dostojanstven ukop i smiraj - kaže Ćatić.

Prijedor: Vratiti identitet za 827 žrtava

prijedor-827-zrtve

Bačić: Traži 33 ubijena člana porodice

Postavljanjem instalacije na glavnom gradskom trgu u Prijedoru, „Izvor" iz Prijedora  javnost je upozorio na neprihvatljivu činjenicu da u ovom gradu još nije rasvijetljena sudbina 827 ubijenih i nestalih Prijedorčana.

Fikret Bačić, mještanin Zecova kod Prijedora, godinama traga za 33 ubijena člana svoje porodice, među kojima su i njegovi sin Nermin i kćerka Nermina. Do sada je pronašao samo posmrtne ostatke stričevića Sulejmana Bačića, ali dodaje da nije izgubio nadu.

- Borac sam za pravedne stvari. I dalje tragam. Imamo pokazatelje za još jednu grobnicu, gdje će vrlo brzo početi ekshumacija. Nadam se da bi tu mogli biti - kazao je Bačić.

Ćatić: Sve zavisi od Tužilaštva

obiljezavanje-tuzla

Obilježavanje na tuzlanskom Sonom trgu

Udruženje „Žene Srebrenice" i Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) ukazali su na tuzlanskom Sonom trgu da se nikada ne smije zaboraviti na ratne zločine počinjene od 1992. do 1995. godine, a posebno na genocid koji se dogodio u Podrinju.

Predsjednica Udruženja Hajra Ćatić izrazila je nezadovoljstvo i ogorčenje zbog sporog ili skoro nikakvog procesa ekshumacije ubijenih Srebreničana, odnosno sporog rada Tužilaštva BiH.

- Obilježavamo Dan nestalih ovdje u Tuzli, jer na području Tuzlanskog kantona živi najviše porodica čiji su najdraži nestali, a koje mnoge od njih ni nakon dvadeset godina nisu pronašle. Nismo zadovoljni dosadašnjim radom Tužilaštva BiH, jer sve od njih zavisi - istakla je Ćatić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.